prvi krug

Litavska oporbena, desna Domovinska unija vjerojatni pobjednik izbora

12.10.2020 u 08:28

Bionic
Reading

Glavna litavska oporbena stranka, desničarska Domovinska unija, vjerojatni je pobjednik prvog kruga parlamentarnih izbora održanih u nedjelju, što se smatra reakcijom na način na koji je premijer Saulius Skvernelis upravljao koronakrizom

Nakon što je prebrojano oko 85 posto glasova, stranka koja ima korijene u antisovjetskom pokretu za neovisnost 1980-ih vodi s 23,2 posto.

Stranka poljoprivrednika i zelenih (LVZS), agrarna grupacija koja predvodi Skvernelisovu vladajuću koaliciju, dobila je 18,3 posto.

Velik broj glasačkih listića iz većih gradova, izborne baze Domovinske unije gdje LVZS nije popularan, još nije prebrojan.

"Vrlo, vrlo vjerojatno je da će stranka biti br.1", rekao je čelnik Domovinske unije Gabrielius Landsbergis za Reuters u stranačkom sjedištu u Vilniusu.

Ramunas Karbauskis, čelnik LVZS-a, čini se da je spreman to priznati: "Čini se da ćemo, kad svi glasovi budu prebrojani, biti stranka br. 2", rekao je.

Očekujući širenje pandemije sve glavne stranke bile su oprezne u iznošenju svoje fiskalne politike tijekom predizborne kampanje, iako je trajna ekonomska nejednakost glavna zabrinutost birača.

Prema hibridnom izbornom sustavu Litve, polovica 141-članog parlamenta izabrana je u nedjelju proporcionalnim glasanjem.

Preostali zastupnici biraju se u izbornim jedinicama, a drugi krug glasanja zakazan je za 25. listopada.

Zbog zaraze izborni su službenici zamolili glasače da listiće ispune vlastitim olovkama.

Litva je prijavila 8.899 zaraženih koronavirusom - uključujući rekordnih 205 novih slučajeva u subotu - i 103 smrtna slučaja.