jednoglasno

Litva proglasila ruske akcije u Ukrajini genocidom i terorizmom

10.05.2022 u 15:38

Bionic
Reading

Litavski parlament u utorak je jednoglasno osudio rusko djelovanje u Ukrajini kao "genocid" i "terorizam" te pozvao da međunarodni sud, po uzoru na Nirnberški proces nakon Drugog svjetskog rata, procesuira osumnjičene za ratne zločine

U deklaraciji koju je podržala premijerka Ingrida Simonyte, navodi se da ratni zločini ruskih snaga u Ukrajini uključuju namjerno ubijanje civila, masovna silovanja, prisilno preseljenje ukrajinskih državljana u Rusiju te uništenje gospodarske infrastrukture i kulturnih znamenitosti.

Moskva poriče da je ciljala civile, a invaziju pokrenutu 24. veljače naziva "specijalnom vojnom operacijom" za razoružavanje Ukrajine i "denacifikaciju". Ukrajina i zapad tvrde da je to lažan izgovor za ničim izazvanu agresiju.

"Ruska Federacija, čije vojne snage namjerno i sustavno biraju civilne ciljeve za bombardiranje, država je koja podržava i provodi terorizam", navodi se u deklaraciji.

Potez Litve uslijedio je nakon što su kanadski zastupnici ruske napade u Ukrajini jednoglasno prozvali "genocidom" 27. travnja.

Litva, nekoć pod vlašću Moskve, sada je dio Europske unije i NATO-a, a bila je među najotvorenijim kritičarima ruske invazije na Ukrajinu.

Vilnius je protjerao ruskog veleposlanika u travnju nakon što je Ukrajina optužila ruske snage za ubijanje civila u Buči, u blizini glavnog grada Kijeva.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u travnju kako vjeruje da je invazija na Ukrajinu prerasla u genocid. "Pustit ćemo odvjetnicima da na međunarodnoj razini odluče hoće li to tako kvalificirati ili ne, ali meni se tako čini", dodao je.