rojevi mušica

[VIDEO/FOTO] Lisne uši okupirale obalu. Uginuli kukci na svakom koraku

13.05.2022 u 11:28

Bionic
Reading

Rojevi mušica na moru i na kopnu od Dubrovnika do Pule, kao i milijuni tih uginulih kukaca na automobilima, asfaltu, morskoj površini, u okućnicama...

Stručnjaci su oprezni s izjavama. Smatraju da se rojevi mušica mogu povezati s iznadprosječno toplim vremenom no toliki obujam "invazije" i njima je teško pojmiti.

Prof. dr. sc. Renata Bažok sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta kazala je za Večernji list da je teško putem fotografija s društvenih mreža odrediti o kakvim je kukcima riječ. Morfološki jako sliče lisnim ušima, a pitanje je i odakle dolaze. S druge strane, ako su lisne uši u pitanju, neobično je da baš nitko ne javlja da su "okupirale" i vinograde, maslinike...

Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begovic

'Ne zna se ni s kojih su biljaka doletjele. Negdje su se morale razviti u krilate oblike. To je vrlo neobično, a isto tako i zašto lete nad morem. Bilo bi logičnije da su sve kulture u priobalju pune lisnih uši jer sve one manje-više napadaju veliki broj vrsta', smatra Bažok.

Mušice u Makarskoj Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begovic/PIXSELL

izv. prof. dr. sc. Mariji Ivković iz Zoologijskog zavoda PMF-a navela je da je tešk putem slika detektirati je li riječ o vodenim ili kopnenim kukcima, o kojem redu, ali je siigurna sam da ne mogu naštetiti ljudima jer u slučaju tako masovnih pojava gotovo nikada nije riječ o nečemu što je opasno za ljude, posebice ne kod nas u umjerenom pojasu. Uvjerena je da će brzo proći unutar sljedećih deset dana i da ne treba ništa poduzimati.

Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu zaključio je da je riječ o lisnim ušima te upozoravaju da je moguć i jači "napad" na biljke.