SLOVENSKA BLOKADA RH

Lisabonski ugovor oslobodit će put u EU

27.02.2009 u 12:47

Bionic
Reading

Hrvatska će postati članicom Europske unije i trenutačan zastoj na tom putu predstavljat će samo odgodu, a nikako onemogućavanje ispunjenja tog krajnjeg cilja, izjavio je u petak u Sarajevu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Hrvatski predsjednik, koji boravi u dvodnevnom neslužbenom posjetu BiH, održao je u petak predavanje na sarajevskom Fakultetu političkih nauka i tom prigodom istaknuo kako i Hrvatska i BH imaju svoje mjesto u EU te će tamo na kraju i biti.

"Mi (Hrvatska) imamo trenutni zastoj u pregovorima i moglo bi se dogoditi da ih ne završimo u roku koji je bio realan i s kojim smo računali. No, to može značiti samo odgodu, a na ostvarenju krajnjega cilja ništa se ne mijenja. Mi ćemo u Uniju ući", kazao je Mesić.

On je u svom predavanju upozorio kako Hrvatska proteklih tjedana na vlastitoj koži iskušava svu nesavršenost modela odlučivanja unutar EU. Hrvatski je predsjednik taj model okvalificirao kao "apsurdan".

"Naš sjeverni susjed (Slovenija) ponadao se da će moći iznuditi rješenje nekih otvorenih bilateralnih pitanja ako ih izravno poveže s našim pristupnim pregovorima pa ih je blokirao jasno poručujući kako će blokada prestati tek kad sporna pitanja budu riješena i to ne bilo kako, nego kako on to želi", objasnio je Mesić. Konstatirao je pritom kako je Europska unija u ovoj situaciji bila spremna tek kazati da nije u redu što hrvatski susjedi rade, no da Unija tu ne može ništa jer funkcionira na načelu da se uvijek slaže sa zemljom članicom.

"Nama sada preostaje da pričekamo ratificiranje Lisabonskog ugovora i promjenu načina odlučivanja", izjavio je hrvatski predsjednik. Kazao je kako smo svi iz toga naučili da se sama EU mora mijenjati, ali da to ni na koji način ne umanjuje važnost Unije, niti želju i potrebu da se uđe u njezine redove.

Hrvatski predsjednik je kazao kako se sada prvi put u svojoj povijesti Europa ujedinjuje odgovorno i na osnovi slobodno izražene volje i interesa svih europskih država. "I zato je ovaj projekt osuđen na uspjeh", kazao je Mesić.

Komentirajući odnos BiH prema europskim integracijama hrvatski predsjednik je kazao kako je to ispravan put i za tu državu te da će integriranje u Uniju pomoći i stabiliziranju BiH. Kazao je također kako je Hrvatska spremna pomoći svojim iskustvom svaku zemlju regije koja želi ući u Uniju jer to smatra zajedničkim interesom.

Mesić je zaključio kako bi BiH svoju trajnu stabilnost trebala osigurati i novim Ustavom, a taj bi dokument trebao jamčiti da će se u toj državi pripadnici svih triju konstitutivnih naroda osjećati jednako dobro.

Hrvatski predsjednik je ponovio i to kako Hrvatska nema nikakvih pretenzija ni prema jednom dijelu BiH, a da Hrvatima u BiH i dalje stoji poruka kako je ta zemlja njihova domovina i da svoju politiku moraju koncipirati u Sarajevu, a ne očekivati da njihovu politiku vodi Zagreb.

Mesić je konstatirao kako nažalost slična poruka na adresu Srba u BiH do sada nije stigla.