SUĐENJE 'ŠAMANU' HODAKU

Lipošćak se nije pojavio, morat će ga privesti policija

15.06.2012 u 20:47

Bionic
Reading

Odgoden je početak suđenja bivšem HDZ-ovom načelniku općine Saborsko, 'šamanu' i uživatelju bunike Luki Hodaku za pronevjeru općinskog novca. Naime, drugooptuženi Zvonimir Lipošćak danas je neopravdano izostao, pa će ga na iduće ročište privesti policija

Hodaka optužnica tereti da je od studenog 2006. do kraja 2008. godine svoju općinu oštetio za gotovo pola milijuna kuna jer je iz troškova reprezentacije općine Saborsko za sebe kupovao robu vrijednu više od 233 tisuće kuna, a dodatnih 200 tisuća 'pristiglo' je zbog lažnih putnih naloga, kojima je opravdao i dizanje više od 16.500 kuna gotovine s općinskoga računa.

Hodak odbacuje sve optužbe, a s braniteljem Zvonimirom Hodakom kani dokazati da je novac trošio u plemenite svrhe - potrebe lokalnoga stanovništva, među ostalim i srpskih povratnika, te da nije zlouporabio položaj radi svoje koristi.

Optužena je i tvrtka od koje je Hodak kupovao robu općinskim novcem te njezin vlasnik Zvonimir Lipošćak koji je općini ispostavio krivotvorene račune.


Inače, kako podsjeća Hina, Hodak je u zatvoru u Lipovici, gdje od srpnja prošle godine služi kaznu od godinu i dva mjeseca zatvora zbog pronevjere gotovo milijun kuna općinskog novca 1996. godine, a na izdržavanje kazne je upućen nakon što je karlovački Županijski sud potvrdio presudu ogulinskog Općinskog suda koji ga je osudio za pribavljanje protupravne dobiti jednoj tvrtki te nenamjensko trošenje općinskoga novca.

Hodaku je to bila već treća osuđujuća presuda, ali zbog nedopuštenog držanja automatske puške i smrti susjeda u indijanskom šatoru gdje su zajedno konzumirali buniku, nije išao u zatvor budući da su kazne bile uvjetne. Ipak, tek je epizoda s bunikom bila potrebna da HDZ Hodaka izbaci iz stranke.