SKOČILA CIJENA NEKRETNINI

Lipik želi srušiti rodnu kuću premijerke Kosor

18.10.2011 u 11:05

Bionic
Reading

Grad Lipik želi otkupiti kuću u vlasništvu Zorke Kosor (rođene Belov), majke premijerke Jadranke Kosor, da bi se na tom mjestu uredio mali trg i prolaz u novi dio grada, otkriva Jutarnji list

Samostojeća katnica u Ulici kralja Tomislava 3, izgrađena nakon Domovinskog rata na mjestu ranije dvorišne zgrade u kojoj je odrasla premijerka, tako bi mogla biti srušena. Naravno, ukoliko se Grad Lipik uspije dogovoriti oko cijene s vlasnicom, premijerkinom majkom.

Prvi korak u mogućem otkupu te kuće, navodi Jutarnji list, bit će učinjen na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Lipika, na kojoj se očekuje donošenje odluke o početku procedure za promjenu detaljnog prostornog plana. Lipički pročelnik za komunalne djelatnosti Albert Menegoni danas će u Zagrebu, u sjedištu tvrtke Centar za prostorno uređenje i arhitekturu (CPA), koja će raditi detaljni prostorni plan, razgovarati o ideji da se sruši spomenuta katnica zbog promjena detaljnog prostornog plana.

Rođak obitelji Kosor Jakov Bosiočić za Jutarnji je rekao da je nakon akcije Bljesak, u listopadu 1995, posjetio Lipik te da na kući Zorke Kosor nije vidio tragove ratnih razaranja.

'S vlasnicom se razgovaralo samo o mogućnosti da se kuća sruši ili ne, ali o cijeni nije bilo nikakvog dogovora', kazao je za Jutarnji list HDZ-ov gradonačelnik Lipika, Antun Haramija. Lipički gradonačelnik je napomenuo da Grad u ovom trenutku nema sredstava za otkup i rušenje kuće, već da je to samo na razini ideje.

Jutarnji navodi da bi premijerkina majka, kada dođe do realizacije navedene ideje, mogla dobiti puno više novca od onoga što bi dobila da je kuća obnovljena po kriterijima kakvi su vladali za sve stradalnike. Prizemna dvorišna kuća u vlasništvu Zorke Kosor ne samo što je obnovom dobila značajno više kvadrata nego što je imala ranije, već je u međuvremenu postala samostojeća kuća. Naime, nakon akcije Bljesak i obnove koja je uslijedila, prizemna dvorišna kuća obitelji Kosor je srušena, a na njezinom mjestu sagrađena je sadašnja katnica. Iako su Zakonom o obnovi vlasnici imali pravo na 35 metara četvornih (i još 10 za svakog člana domaćinstva), premijerkina je majka dobila značajno više. Uz to, zgrada, koja ima više od stotinu kvadrata, dobila je i središnje mjesto u tom dijelu grada te izlaz na ulicu.