RECESIJA GRIZE I BLAGDANE

Linić za, a Komadina protiv ukidanja neradnih dana

09.02.2012 u 10:48

Bionic
Reading

Uoči današnje sjednice Vlade upitali smo trojicu ministara hoće li podržati ideju o ukidanju tri neradna dana zbog ušteda, Dana antifašističke borbe (22. lipnja) i Dan državnosti (25.lipnja) te Tijelova koje ove godine pada 7. lipnja. Slavko Linić i Željko Jovanović skloni su ukidanju neradnih dana, a Zlatko Komadina tome se načelno protivi

'Sigurno je to ekonomski značajan efekt, jer za istu cijenu ili možda nižu cijenu imat ćemo više radnih sati, a to znači veću produktivnost, no to je nešto što ćemo javno raspraviti pa ćemo vidjeti što će biti Vladin prijedlog', kazao je ministar financija Linić.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović je rekao kako je za ideju čuo, ali se o njoj nije raspravljalo. 'Sigurno ima previše praznika i o tome valja raspraviti', zaključio je.

Zlatko Komadinu, pomorstva, prometa i infrastrukture kazao je kako se tome načelno protivi, jer misli da će se oko tog pitanja razviti brojne polemike.

'Mislim da praznici nisu temeljno pitanje u ovom trenutku, a pogotovo, ako sam dobro čuo, o kojim se praznicima radi. Mislim da bi to izazvalo puno polemika. Ne vidim da je to pitanje prioritet, no, hoće li se tim prijedlogom omogućiti uštede, treba pitati onoga tko je to predložio', istaknuo je Komadina.

Naime, Novi list je objavio kako Vlada razmišlja o ukidanju spomenuta tri neradna dana, jer prema procjenama poslodavaca svaki neradni dan znači gubitak oko milijardu i 100 milijuna kuna. Trenutačno Hrvatska ima 14 dana državnih praznika i blagdana koji su ujedno i neradni dani. Rekorder među članicama Europske unije je Slovenija sa 15, a, primjerice, Grci, Talijani i Francuzi godišnje imaju 12 prazničnih dana. Najveći radnici su Britanci koje, ne računajući godišnje odmore, zapadne tek osam neradnih dana.

U Vladi postoje i ideje da se novogodišnji praznici produlje i na 2. siječanj, što su početkom godine zatražili i turistički radnici po uzoru na Sloveniju i Srbiju.