BEZ AMADMANA NA PRORAČUN

Linić: SDP ne želi sudjelovati u političkom cirkusu

11.12.2008 u 15:02

Bionic
Reading

SDP neće na predloženi državni proračun neće podnijeti ni jedan amandman, jer ne želi biti sudionik u neozbiljnom ponašanju Vlade koja i proračunom pokazuje da nije predvidjela krizu niti kako se s njom nositi, rekao je danas SDP-ov zastupnik Slavko Linić

'Proračun uopće nije predvidio krizu, ne predviđa mjere Vlade za krizu, i to su razlozi zašto nećemo podnijeti amandmane', izjavio je Linić na konferenciji za novinare u Saboru.

'SDP je preozbiljna stranka da bi sudjelovala u tom političkom cirkusu, u glupim raspravama poput one premijerove o Pelješkom mostu kao nacionalnom ponosu', dodao je.

Na novinarski upit smatra li da je SDP, nepodnošenjem amandmana, kapitulirao pred Vladom, Linić je odgovorio kako nema govora o kapitulaciji, već o tome da njegova stranka ne misli podržati Vladu 'u dokumentu koji ne govori kako ćemo se nositi s krizom i njezinim posljedicama'.

Upozorio je da zbog Vladine nakane da deficit ponovno usmjeri u potrošnju, umjesto u gospodarske investicije, posebno u Hrvatsku banku za obnovu i razvoj (HBOR), prijeti opasnost da čak 80 posto proračunskih stavki iduće godine neće biti realizirano.

'Vladi poručujemo - idite u deficit od pet milijardi kuna, ali dajte novac gospodarstvu i mi ćemo vas podržati', rekao je Linić, ističući da SDP nije protiv deficita, već smatra da taj novac treba usmjeriti u poticanje izvoza i investicije u realnom sektoru.

Upitan zašto SDP nije podnio amandmane kojima bi tražio tih pet milijardi kuna za HBOR, odgovorio je da saborski Poslovnik ne dopušta zadiranje u deficit, već samo preraspodjelu zadanih proračunskih prihoda.

Linić je napomenuo da je njegova stranka, s četiri zakona koje je uputila u saborsku proceduru, namjeravala bitno promijeniti proračun, ali da ni jedan od tih zakona (izmjene zakona o doprinosima, o PDV-u i o porezu na dohodak te Zakon o oslobađanju dijela neporeznih prihoda u 2009.) ove godine neće biti ni raspravljen u Saboru.

Tim je zakonima, rekao je, SDP kanio rasteretiti gospodarstvo i omogućiti kućanstvima veću kupovnu moć u 'kriznoj i teškoj 2009.'.

I SDP-ovac Branko Grčić ocijenio je da državni proračun u idućoj godini može održati samo takav deficit koji će smanjiti negativne utjecaje krize i pokrenuti snažne antirecesijske mjere.

'Deficit koji isključivo ide u klasičnu potrošnju ne može održati gospodarstvo u životu, naše izvoznike i punjenje proračuna onom dinamikom koja nam treba', rekao je Grčić.