SPORNO DUGOVANJE

Linić Bandiću blokira račun, Kojić nudi ostavku

11.10.2012 u 12:47

Bionic
Reading

Ministarstvo financija će, ukoliko se ne dogodi čudo, blokirati račun Grada Zagreba zbog duga od 337,6 milijuna kuna. Naime, sutra ističe rok u kojem bi gradonačelnik Milan Bandić trebao potpisati uplatu za transfer u državni proračun, ali to se, doznajemo iz Gradske uprave, neće dogoditi

Iako je cijela stvar završila na sudu jer podignuta je upravna tužba, a najavljuje se i ustavna, to ne odgađa rješenje MIF-a pa se može očekivati da račun bude blokiran tada ili najkasnije u utorak.

Podsjetimo, MIF je početkom ljeta nadzorom utvrdio da je Grad dužan u državnu kasu vratiti novac za decentralizirane funkcije, što nije ili je činio samo djelomično u nekoliko posljednjih godina. Radi se o novcu za školstvo, zdravstvo, socijalnu skrb i vatrogastvo.

Tijekom pet godina, koliko se vrši naplata, Grad je s te osnove uplatio 214 milijuna kuna, a 337,6 nije i dobrovoljno to neće ni napraviti, ali će to prisilom učiniti MIF.

'Neka rade što ih je volja. Što dublje ulazim u problematiku sve sam svjesniji da smo mi u pravu i da novac nismo dužni i da ga nismo trebali niti uplaćivati. To je bila pogreška koju sam spoznao tek kad je u gradsku blagajnu počelo stizati manje novca pa sam tražio gdje mogu stegnuti remen.

Proučavajući zakon shvatio sam da država uzima nešto što joj ne pripada i da zakon uopće ne propisuje da bi joj mi ta sredstva trebali dati. Ako mi Slavko Linić pokaže gdje u zakonu piše da moramo vratiti pare, uzet ću istu sekundu radnu knjižicu i otići. Ako ne pokaže, neka je uzme on', ljutito je ustvrdio Slavko Kojić, pročelnik za financije Grada Zagreba.

Upitan što će se konkretno dogoditi ukoliko dođe do blokade računa, Kojić navodi da neće biti novca za plaće, isplate ugovora, javnu nabavu jer novca na računu Grad nema, pa će, kako bude dolazio, biti preusmjeravan u držani proračun.

Prema da se očekivalo da bi gradonačelnik možda mogao popustiti i od MIF-a zatražiti obročnu otplatu ili potražiti neko drugo rješenje, to se neće dogoditi jer Bandić apelira na razum u MIF-u.

'Apeliram na razum i vjerujem u institucije pravne države. MIF je samo jedna stranka u postupku i mi smo išli s protutužbom. Decentralizirana sredstva za zdravstvo su iznosila 143 milijuna kuna, a država traži da vratimo preko 90, i to bez ikakvog pravnog temelja i uporišta', zaključio je Bandić i dodao da je zbog svega za sutra zakazao konferenciju za novinare.