BOŠKO PICULA O GADAFIJU

Likvidacije nisu novost u međunarodnim odnosima

22.10.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Boško Picula s katedre za Bliski istok i Izrael Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu smatra da likvidacija bivšeg libijskog predsjednika Moamera Gadafija nije novost u ovakvom tipu obračuna s nepoćudnim vlastodršcima u međunarodnim odnosima jer ih se i ranije tako svrgavalo s vlasti u Južnoj Americi, Aziji, Bliskom istoku ili Africi

'Njihovom likvidacijom pokušavala riješiti politička situacija', kaže Boško Picula. Što se tiče situacije oko Moamera Gadafija, on smatra, da je sigurno jedan dio pobunjenika računao s ovakvim razvojem situacije jer su znali da će se on boriti do kraja. Na sličan način nedavno je smaknut i vođa terorističke mreže Al Kaida, pa su se također postavljala pitanja zašto mu nije suđeno.

'Međunarodno pravo nikad neće legitimirati takav način obračuna s nepoćudnim vladarima. Međutim takva ubojstva ne smatraju se likvidacijama, već obično budu objašnjeno kao posljedica neposrednih oružanih obračuna ili situacije u kojoj se žrtva opirala i nije je bilo moguće uhititi', objašnjava Picula.

S druge strane, nastavlja, i kad se želi uhititi osobe poput Gadafija to zna biti vrlo teško jer se one zaista opiru uhićenju i ponekad je njihovo ubojstvo jedini izlaz.

'Međutim međunarodna zajednica, koja je prilično heterogen pojam, ne inzistira dovoljno da se osobe poput pukovnika Gadafija privedu pred lice pravde kao što je to bio slučaj s formiranjem ad hoc sudova za bivšu Jugoslaviju ili Ruandu', kaže on i dodaje da je to zato što se ne njeguje takav način rješavanja konflikata. 'Za međunarodnu pravdu bilo bi bolje da se takvi vlastodršci koji danas krše ljudska prava u Siriji, Jemenu ili Bahreinu završe pred sudom i da se tako riješe tamošnji konflikti', mišljenja je ovaj politolog.

Na pitanje možemo li nakon likvidacije Moamera Gadafija očekivati da nova libijska vlast pravedno sudi ostalim članovima režima i obitelji Gadafi, Picula odgovara da je sukob u Libiji od samoga početka praćen od strane međunarodne zajednice te će eventualna suđenja bivšim pripadnicima režima i obitelji Gadafi biti usklađena s njihovom zahtjevima i međunarodnim standardima.