NA UDARU VALA HLADNOĆE

Liježemo uz zvuk kiše, budimo se pod snijegom

27.10.2012 u 19:40

Bionic
Reading

Hrvatska je na udaru hladne fronte, baš kao i veći dio Europe, a tijekom noći, uz obilne kiše koje su preplavile Kvarner i riječko područje, mnoge bi mogao iznenaditi i snijeg. Prvi su se na udaru nevremena našli u Opatiji i Rijeci, pa su riječke ulice doslovno poplavljene. RTL javlja da je u protekla 24 sata tamo palo oko 150 litara kiše po četvornom metru

Meteorolozi upozoravaju da se na Jadranu i širem priobalju i dalje očekuje obilna kiša, u početku praćena jakim i olujnim jugom, tijekom noći i u nedjelju na sjevernoj obali i burom.

Da opasne vremenske prilike tek stižu, bilo je jasno već tijekom subote prateći posljedice nevremena na Kvarneru gdje su se kiša i jugo izmjenjivali. Posla su u Rijeci imali i vatrogasci, koji su imali 30-ak intervencija jer su podignuti šahtovi zaustavljali promet cijeloga jutra.

Problema je bilo i u plovidbi morem na jugu Hrvatske, pa su neke katamaranske linije bile u prekidu.

Ni na kopnu situacija nije bila bolja, posebice na autocesti Rijeka - Zagreb gdje su probleme stvarali vjetar i skliski kolnici.

Za sutra je uz kišu i snijeg, čak i u nizinama unutrašnjosti, najavljen i znatan pad temperature.

Ujutro se na kopnu očekuju temperature od 1 do 7 °C, a ni dnevne temperature neće se mijenjati, čak će i pasti ispod jutarnjih. Na Jadranu se ujutro očekuje od 7 do 18 °C, a tijekom dana od 7 na sjeveru do 20 °C na jugu.

Poboljšanje vremena očekuje se od utorka, no prema kraju idućeg tjedna ponovno slijedi pad temperatura i nove padaline.