SASTANAK U ŠIBENIKU

Lijeva koalicija: Ukinut ćemo krizni porez

20.08.2009 u 14:44

Bionic
Reading

Hitno ukidanje kriznog poreza i odlučan obračun s korupcijom. To je recept za izlazak iz ekonomske i financijske krize koji su s današnjeg sastanka u Šibeniku, kao vlastitu predizbornu platformu, najavili čelnici SDP-a, HNS-a i IDS-a - Zoran Milanović, Radimir Čačić i Ivan Jakovčić. Sastanku je prisustvovalo i dvoje oporbenih predsjedničkih kandidata - Vesna Pusić i Damir Kajin

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je naglasio da je Hrvatska prezadužena zemlja s golemom javnom potrošnjom. Ako želi zadržati tu razinu potrošnje, mora rasteretiti gospodarstvo i oporezovati svu ekstra dobit i luksuz, smatra Milanović.

No prva mjera koju će provesti bez odgode jest ukidanje kriznoga poreza, kojim je sav teret krize stavljen na leđa radnika i umirovljenika.

Dobit od toga poreza kroz cijelu godinu tek je nešto veća od milijarde kuna, rekao je Čačić. Transparentnijom javnom nabavom i obračunom s korupcijom u istom bismo razdoblju uštedjeli pet milijardi kuna, naglasio je Čačić, podsjetivši na nekoliko posljednjih afera u HAC-u, HŽ-u i HEP-u.

Alternativni proračun

Opozicija želi preuzeti odgovornost za operativno vođenje države, poručuju. Ekonomski timovi triju stranaka sastajali su se tijekom ljeta i najprije svaki u vlastitoj stranci, a zatim i na zajedničkim radionicama, razrađivali platformu s kojom nova koalicija planira izaći pred birače na izborima. Prvi susret bio je prije mjesec dana u Kastvu.

Tamo je dogovoreno da će ekonomska politika nove koalicije biti rasterećivanje gospodarstva smanjivanjem doprinosa koje tvrtke plaćaju državi i uvođenjem poreza na kapitalnu dobit, uz fiskalnu decentralizaciju i poreznu reformu. Kao mogućnost spominje se i da će savez SDP-a, HNS-a i IDS-a do kraja godine izaći sa zajedničkim alternativnim prijedlogom državnog proračuna za 2010. godinu.

Za razliku od onih, kako je rekao Milanović, koji bi htjeli 'preko koljena, dva mjeseca nakon izbora ukinuti određene općine', SDP, HNS i IDS smatraju kako to jest tema za razgovor, ali jedna od posljednjih.

'Mi se zalažemo za veću lokalnu i regionalnu autonomiju, za više novca, ali i više odgovornosti i ovlasti jer tako funkcionira i Europa', zaključio je Milanović.
Predsjednik HNS-a Radimir Čačić istaknuo je kako je nedopustivo da već 19 godina propada milijarde eura vrijedna državna imovina te da ona nije 'u razvojnoj funkciji Hrvatske'.

'Državna imovina, od Brijuna do Prevlake ako govorimo samo o turizmu, djelotvoran je instrument za aktiviranje razvoja ove zemlje. To vidimo kao dio odgovora na pitanje kako istovremeno smanjivati državni proračun, a s druge strane razvijati zemlju i zadovoljiti visoke socijalne standarde za koje se zalažemo', rekao je Čačić.

'Energetski razvoj Hrvatske velikim dijelom će se temeljiti na obnovljivim izvorima energije', rekao je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić. Ističući važnost uvođenja fiskalne decentralizacije, rekao je kako 'županije, gradovi i općine s obzirom na sadašnju visoku centralizaciju države ne mogu biti motori razvoja'.

Na novinarski upit o sudbini kriznog poreza na Ustavnome sudu Milanović je odgovorio da bi suci Ustavnoga suda o nekom slučaju trebali govoriti svojim presudama, a ne na konferencijama za novinare. 'Krizni porez je nemoralan, no SDP će poštovati odluku Ustavnoga suda', istaknuo je.

Za najavljene sindikalne prosvjede u rujnu Milanović je rekao da su oni 'legitimno pravo izražavanja nezadovoljstva, no u njihovoj organizaciji SDP ne sudjeluje'.
Jakovčić je pak istaknuo kako je sadašnje okupljanje oporbe drugačije od onoga iz 1999. i 2000. godine jer je tada u koaliciji bilo i nekih koji su 'držali fige u džepu'.

Jedan predsjednički kandidat?

Iako imaju tri različita kandidata, na sastanku u Šibeniku vjerojatno će biti riječi o predsjedničkim izborima. Prema anketama, SDP-ov Ivo Josipović mnogo bolje stoji od Vesne Pusić (HNS) i Damira Kajina (IDS) pa vrh SDP-a priželjkuje da se povuku.