MUFTIJINA PORUKA

'Lijepo je biti musliman u Hrvatskoj'

26.10.2012 u 22:30

Bionic
Reading

'Lijepo je biti musliman u Hrvatskoj, koja je danas pokazala da poštuje i uvažava svoje sugrađane islamske vjeroispovijesti', kazao je večeras predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović na svečanom prijemu koji je prigodom obilježavanja prvog dana najvećeg islamskoga blagdana Kurban-bajrama u Novinarskom domu u Zagrebu organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba

Muftija Aziz ef. Hasanović je posebno pohvalio način na koji mediji u Hrvatskoj izvještavaju o tome kako muslimani u vjerskom smislu baštine i prakticiraju njihov najveći blagdan, te istaknuo da je svoje poštovanje i uvažavanje sudjelovanjem u obilježavanju Kurban-bajrama danas iskazao i hrvatski politički vrh. 'Volio bih da zapamtite i širite ovu rečenicu: Lijepo je i ponosno biti musliman u Hrvatskoj', poručio je Hasanović.

Prijemu je nazočio i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji je vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitao Kurban-bajram te im se zahvalio na onome što osjećaju i čine za Hrvatsku. Poručio je da zasluge za dobar odnos i dobar razvoj tih odnosa, kao i dobar osjećaj unutar zajednice, ne pripadaju samo većinskom narodu u Hrvatskoj, već je za to zaslužna i muslimanska manjina. 'Zbog svega onoga što ste činili i činite za Hrvatsku - Bajram Šerif Mubarek Olsun', kazao je Leko.

Predsjednik Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba Kemal Bukvić istaknuo je da Kurban-bajram odašilje poruku da čovjek nije sam na svijetu. 'U tom smislu, vijeća nacionalnih manjina u idealnom su položaju da povezuju i unose novu kvalitetu između većinskih i pojedinačnih nacionalnih zajednica', kazao je Bukvić, te poručio: 'Mi želimo suživot, prepoznavanje i prožimanje!'

Porukama mira i uvažavanja pridružio se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji se posebno osvrnuo na multietičnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost grada Zagreba. 'Po tome Zagreb može biti uzor glavnim gradovima daleko razvijenijih zemalja - to je najveći doseg hrvatske demokracije', rekao je Bandić.

Predsjednik zagrebačke gradske skupštine Davor Bernardić istaknuo je da se osviještenost i razvijenost društva mjere prema statusu nacionalnih zajednica unutar njega. 'Hrvatska je puno bogatija zemlja zahvaljujući svim nacionalnim i vjerskim zajednicama koje ovdje žive i rade', ocijenio je Bernardić te pozvao islamske vjernike da nastave pridonositi bogatstvu Zagreba i Hrvatske čuvanjem svoje kulture i tradicije.

Svečani prijem okupio je velik broj uvaženih gostiju, pripadnika diplomatskog kora, političkih stranaka, predstavnika gradskog poglavarstva, vijeća nacionalnih manjina i bošnjačkih asocijacija.