ODLIČNA VIJEST

Lijekovi za rak vrlo uspješno liječe multiplu sklerozu!

18.01.2016 u 16:10

Bionic
Reading

Britanski liječnici javljaju da su standardnom metodom za liječenje raka uspjeli postići iznenađujuće dobre rezultate u liječenju multiple skleroze

Tehnika u kojoj se bolesnicima transplantira koštana srž napravljena od vlastitih matičnih stanica toliko je učinkovita da su neki od 20-ak paraliziranih sudionika prvih ispitivanja ponovno prohodali.

Prof. Basil Sharrack iz Bolnice Royal Hallamshire Hospital u Sheffieldu kaže da je istinski veliko postignuće imati metodu kojom se tijek bolesti može potpuno okrenuti.

Prema službenim podacima u Hrvatskoj od multiple skleroze boluje oko 4.000 ljudi, no kako je dijagnostika složena i skupa, procjenjuje se da bi njihov broj mogao biti i dvostruko veći.

Multipla skleroza (MS) je progresivna, degenerativna bolest koja pogađa središnji živčani sustav uključujući mozak i leđnu moždinu. Obično se dijagnosticira u 20-im ili 30-im godinama života. Smatra se da nastaje zbog otvrdnjavanja, stanjivanja i oštećivanja mijelinske ovojnice, tvari slične mastima koja štiti živce od utjecaja procesa koji se odvijaju u tijelu. Znanstvenici smatraju da kod oboljelih obrambeni sustav organizma ne funkcionira pravilno pa proizvodi antitijela koja napadaju mijelinske ovojnice. Oštećena područja stvaraju ožiljke koji otežavaju komunikaciju među živčanim završecima. Proces može rezultirati nizom simptoma koji se kreću od otežanog govora do paralize.

Obnova obrambenog sustava

U novoj tehnici, koja je poznata kao autologna transplantacija hematopoetskih matičnih stanica, u prvom koraku kemoterapijom se uništavaju stanice obrambenog sustava s greškom. Nakon toga se sustav obnavlja matičnim stanicama koje su razvijene iz krvi pacijenta. One se nalaze u tako ranoj fazi da još nisu razvile pogreške koje su uzrokovale MS.

U kliničkom ispitivanju, među ostalima, sudjelovala je i Holly Drewry kojoj je MS dijagnosticiran u 21. godini života. Njezino stanje značajno se pogoršalo nakon poroda pa je završila u invalidskim kolicima.

'U nekoliko mjeseci stanje mi je postajalo sve gore i gore. Nisam se više mogla sama odijevati ni prati; nisam čak imala snage nositi vlastitu kći', rekla je Drewry za BBC.

No nakon liječenja Drewry je izašla iz bolnice na vlastitim nogama, bez kolica, a za sada nema nikakvih znakova da se bolest vraća.

'To je pravo čudo. Dobila sam nazad svoj život i neovisnost tako da mi je budućnost ponovno svijetla u smislu da mogu ponovno biti majka i raditi sve s kćerkom Islom', kaže oduševljena Drewry.