FRANCUSKA PRIZNALA

Lijek Mediator prouzročio smrt 500 dijabetičara

16.11.2010 u 15:01

Bionic
Reading

Prema izvještaju koji je jučer u francuskom parlamentu predstavilo francusko socijalno osiguranje, lijek Mediator za osobe koje boluju od šećerne bolesti, a koji je pušten u prodaju 1976, u posljednjih 33 godine stajao je života najmanje 500 Francuza

Nije pak jasno zašto sam laboratoriji nije povukao lijek nakon zabrane istoga u SAD-u 1997. U Francuskoj je zabranjen tek u studenom 2009. nakon što su sanitarne vlasti ustanovile da 'slabo djeluje na dijabetes' te da 'donosi rizik disfunkcije kardiovaskularnih zalistaka'.

U trenutku zabrane, 300.000 pacijenata je primalo Mediator, a tijekom povijesti u Francuskoj oko dva milijuna pacijenata.

Osim 500 umrlih, ustanovljeno je da je Mediator prouzročio teže kardiovaskularne komplikacije 3.500 osoba.

Francuske vlasti mole sve koji su koristili lijek da se hitno jave liječniku. Socijalistički zastupnik Gerard Bapt, kardiolog, smatra situacijom skandaloznom za francusko zdravstvo te optužuje vlasti da su 'suviše bliske' s laboratorijem Servier

Osoba koja je otkrila problem u Francuskoj, pneumatologinja Irene Franchon, kaže da je početkom 2008. upozorila vlast na sumnju na lijek, ali da nije ozbiljno shvaćena. Lijek je povučen tek kada je skandal puknuo u medijima, i to zahvaljujući ovoj liječnici.