POČASNI PREDSJEDNIK PGS-A

Liječnik Nikola Ivaniš najavio kandidaturu za gradonačelnika Rijeke

19.01.2021 u 13:07

Bionic
Reading

Počasni predsjednik Primorsko-goranskog saveza i zamjenik riječkoga gradonačelnika Nikola Ivaniš najavio je u utorak kandidaturu za gradonačelnika Rijeke

Riječki liječnik Nikola Ivaniš istaknuo je da se na kandidaturu odlučio jer smatra da može ponuditi savez s građanima kako bi se ostvarila vizija modernoga grada 21. stoljeća.

"Između ostaloga, na kandidaturu me ponukao niz poziva uglednih kolega, istaknutih osoba iz gospodarstva i kulture, s pitanjem zbog čega se ne kandidiram kad god su se pojavljivala imena novih mogućih kandidata", rekao je.

Ivaniš, jedan od osnivača političke stranke RDS-a 1990. godine, koja je prerasla u PGS, rekao je da je PGS objektivno mala stranka, ali jedna od najstarijih u Hrvatskoj, te da je uz IDS predvodnica regionalnog pokreta, ali nikad, dodao je, nije dovodila u pitanje nacionalno domoljublje.

Istaknuo je da se zauzima za grad moderne industrije u kojemu žive tolerantni i sretni ljudi.

Na pitanje da ocijeni gradsku vlast u proteklome mandatu u kojoj je sudjelovao i PGS te mandat gradonačelnika Vojka Obersnela, Ivaniš je rekao da je Obersnel obilježio jedno razdoblje Rijeke.

"Ako je netko biran toliko puta, očito je u tom razdoblju imao ozbiljnu potporu birača", istaknuo je te dodao da je Rijeka rasla "na mnogo sfera, ali ne dovoljno i onoliko koliko je mogla, i to zbog različitih razloga".

PGS, kao stranka koalicijski partner vladajućeg SDP-a i drugih stranaka u sadašnjemu mandatu, na sljedeće će lokalne izbore ići samostalno. Kako je istaknuo Ivaniš, tako želi izmjeriti svoju političku snagu, usporedno s pojavljivanjem novih političkih opcija. "Nije riječ ni o kakvom spektakularnom razlazu, osobnim niti stranačkim animozitetima prema dosadašnjim partnerima", rekao je.

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić je dodao kako su ocijenili da samostalni nastup stranci donosi više u Rijeci i omogućuje joj lakše poslijeizborno koaliranje i sastavljanje vlasti.

"U tijeku su pregovori sa SDP-om za suradnju na izborima na županijskoj razini i velika je vjerojatnost da na izbore izađemo s tom strankom i podržimo Zlatka Komadinu za još jedan mandat kao župana", istaknuo je Vasilić.

Predsjednik PGS-a je ocijenio da je Ivaniš osoba s nevjerojatnom energijom te da je budio stranku kad bi se umrtvila.

"U Rijeci PGS ima mnogo ogranaka, izgrađenu stranačku infrastrukturu te nam je bio potreban jaki kandidat za gradonačelnika pa zahvaljujem Ivanišu što je prihvatio prijedlog za kandidaturu", zaključio je Vasilić.