Božidar Duplančić

Liječnik iz KBC-a Split u čudu: Ima i sveučilišnih profesora koji se nisu cijepili, jednostavno nema suvislog odgovora...Da ste pametni, cijepili biste se svi

31.10.2021 u 19:24

Bionic
Reading

Uz znatan udio necijepljenih potpuno je jasno da se ubrzani rast broja zaraženih itekako odražava na popunjenost bolničkih kreveta, zbog čega se otvaraju novi COVID odjeli, među ostalim i u splitskoj bolnici

'Umorili su se, naravno da jesu, ali nema stajanja, svaki novi bolesnik je novi izazov, traži maksimalnu skrb i psihički to nije lako', govori za HTV Ivanka Ercegović, mag.med.techn., glavna sestra KBC-a Split.

Još im je teže od kako je cjepivo svima dostupno, a među Dalmatincima otpor. 'Prije nego ih stavimo na strojno prodisavanje na pitanje "zašto kolega doktore, zašto profesore", jer ima i sveučilišnih profesora koji se nisu cijepili, jednostavno nema suvislog odgovora, razočaran je doc. dr. sc. Božidar Duplančić, dr.med. iz Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split.

'Ali zaista devedeset posto je necijepljenih. Mali postotak oboljelih cijepljenih su pacijenti s komorbiditetima', kaže prof.prim.dr.sc. Ivo Ivić, dr.med., predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Do sada se splitskoj bolnici liječilo 5000 COVID bolesnika, na respiratoru ih je završilo više od petsto. Sve mlađi obolijevaju, najmlađem tek je godina dana. Popunjeno je osamdeset posto predviđenog COVID odjela.

'Kako raste broj tako raste i broj kreveta, mi ćemo se po potrebi širiti, ali će zato patiti drugi odjeli, no kreveta će uvijek biti', poručuje Ivić. Smatra da bi, ako bi se procijepili u dvadesetak dana, mogli imati mirniju zimu, a "ovako će se morati boriti".

'Već sada nam je velik broj respiratora zauzet, ne znam što će biti ako se nastavi ovako', dodaje Duplančić. Nadu ipak ulijevaju jutrošnje scene. Unatoč produljenom vikendu, bio je red pred splitskim nastavnim Zavodom za javno zdravstvo. U dva dana cijepilo se 300 građana, a mogu i sutra do podneva. Poruka onih koji spašavaju živote je jasna. 'Ponovio bih kao netko tko nema dionice niti jedne farmaceutske tvrtke koja proizvodi cjepiva - nemojte filozofirati, nemojte se praviti previše pametni. Jer da ste pametni, cijepili biste se svi ', poručuje Božidar Duplančić.