DIJAGNOZA 2

Liječnicima zatvorske kazne od 6 mjeseci do 7 godina

11.12.2008 u 18:49

Bionic
Reading

Osječki Županijski sud proglasilo je krivima sedmero od devetero okrivljenika u slučaju 'Dijagnoza 2', koje se tereti da su protuzakonito omogućavali status ratnih vojnih invalida većem broju osoba


Dr. Darko Horvat

Okrivljenici su oštetili državni proračun za 3,2 milijuna kuna, te ih nepravomoćno osudilo na zatvorske kazne od šest mjeseci do sedam godina.

Prvooptužena Nataša Jokoš, djelatnica Odjela za kardiologiju osječke Kliničke bolnice (KBO), osuđena je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od šest godina, drugoptuženi, umirovljeni hrvatski branitelj Nikola Prgić, na šest godina i pet mjeseci, a trećeoptuženi dr. Darko Horvat, liječnik na Klinici za unutarnje bolesti KBO-a i član Povjerenstva za ocjenjivanje invalidnosti, osuđen je na najvišu zatvorsku kaznu - sedam godina. Policijski službenik brodsko-posavske Policijske uprave Mirko Lukić osuđen je na zatvorsku kaznu od četiri godine, a petooptužena Sandra Rudnički, upravna referetnica za liječnička povjerenstva u Uredu državne uprave Osječko-baranjske županijie, osuđena je na pet godina zatvora.

USKOK ih je optužio da su se, od sredine 2007. do veljače ove godine, udružili kako bi većem broju osoba omogućili pribavljanje protupravne imovinske koristi od ukupno 3,2 milijuna kuna na štetu državnog proračuna. Po optužnici oni su stjecanjem statusa ratnih vojnih invalida dobili pravo na osobnu invalidninu, stekli vojne invalidske mirovine, dionice bez naplate i druga prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Predsjednik Sudskog vijeća Darko Krušlin kazao je kako su dokaznim postupkom, preslušavanjem snimljenih audiozapisa, pregledavanjem materijalnih i drugih dokaza, potvrđena kaznena djela iz optužnice, odnosno da su prvih petero optuženika djelovali kao dobro organizirana skupina, u kojoj je svaki član bio zadužen za točno određene radnje, kako bi postigao osobnu imovinsku koristi.

 

Protiv optuženika Jokoš, Prgića, Horvata, Lukića i Rudnički produljen je pritvor, koji može trajati do pravomoćnosti presude.

Optužnica je obuhvatila i liječnike specijaliste iz KB-a Osijek Darka Šimuna Vukašinovića-Soljačića, Brunu Splavskog i Vjekoslava Kolarevića, koji su okrivljeni da su u više navrata, za 100 eura po pregledu, žurno primali osobe koje su im slali prvooptužena Jokoš i drugooptuženi Prgić, a bile su u postupku ostvarivanja prava ratnoga vojnog invalida. Okrivljenik dr. Robert Steiner optužen je da se, kao predsjednik liječničkog povjerenstva za pregled hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u prosincu 2007. u Osijeku, za 1000 eura, na sjednici Povjerenstva složio s priznanjem statusa ratnog vojnog invalida osobi s 20-postotnim oštećenjem organizma.

 

Liječnici Vukašinović-Soljačić i Steiner proglašeni su krivima za primanje mita te osuđeni na zatvorske kazne od jedne godine, odnosno šest mjeseci uvjetno, s rokom kušnje od dvije godine.

 

Optužbe protiv liječnika Kolarevića su odbačene, jer provedenim postupkom nisu utvrđeni elementi činjenja kaznenoga djela, zbog čega je državno odvjetništvo odustalo od daljnjeg progona.

 

Protiv optuženog Splavskog, koji zbog zdravstvenih tegoba od početka nije bio nazočan raspravama, provest će se izdvojen postupak

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Zorka Fumić izjavila je novinarima kako je zadovoljna izricanjem osuđujućih presuda, a hoće li se državno odvjetništvo možebitno žaliti na visinu izrečenih zatvorskih kazni, odlučit će se nakon zaprimanja i razmatranja pismenog otpravka presude.