struka upozorava

Liječnici uputili apel građanima Hrvatske: Pomozite nam u borbi za vaše i naše zdravlje, nalazimo se u ozbiljnom trenutku

22.10.2020 u 16:29

Bionic
Reading

Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatski liječnički zbor (HLZ) i Hrvatski liječnički sindikat (HLS) uputili su u četvrtak apel građanima da poštuju propisane mjere za suzbijanje koronavirusa i tako zaštite sami sebe, članove obitelji, prijatelje, kolege i ostale građane

"Smanjimo rizik zaraze za nas i naše obitelji. Mi, hrvatski liječnici, vas pozivamo da nam pomognete u borbi za vaše i naše zdravlje. Držite fizički razmak, nosite maske, što češće perite ruke i izbjegavajte veća okupljanja. Pridržavanjem ovih jednostavnih mjera kroz koji tjedan možemo epidemiju ponovno staviti pod kontrolu", stoji u apelu koji potpisuju predsjednici HLK-a Krešimir Luetić, HLZ-a Željko Krznarić i HLS-a Renata Čulinović Čaić.

Ističu kako u zadnja tri tjedna svjedočimo visokom rastu broja zaraženih. Broj novozaraženih se povećao šest puta, s 234 novozaražena 1. listopada na današnjih 1563 novozaražena.

U istom razdoblju broj hospitaliziranih Covid-19 bolesnika u hrvatskim bolnicama se udvostručio, s 297 koliko ih je bilo 1. listopada na 661 koliko ih je danas. Broj pacijenata na respiratoru se u istom razdoblju skoro udvostručio i danas ih je 46.

"Već jučer su svi postojeći Covid-19 kreveti u bolnicama u Zagrebu bili popunjeni, a i u mnogim drugim gradovima bolnice su blizu potpune popunjenosti. Stoga Hitni prijem u KB-u Dubrava prestaje primati hitne pacijente, a njegovih 110 kreveta prenamjenjuju se za oboljele od Covid-19".

U slučaju daljnjeg nekontroliranog širenja epidemije i ovako brzog rasta novozaraženih, početkom studenog imat ćemo više od 1500 pacijenata u hrvatskim bolnicama na liječenju od bolesti Covid-19, upozoravaju liječničke udruge.

Veliki problem za održivost zdravstvenog sustava predstavlja sve manji broj aktivnih liječnika i medicinskih sestara, jer i među njima raste broj zaraženih i onih koji su u samoizolaciji.

Njihov broj je ograničen a smanjeni broj liječnika znači da će jedan liječnik morati brinuti za značajno više pacijenata, što će neminovno utjecati i na kvalitetu zdravstvene skrbi. Ako se nastavi ovakvo snažno širenje epidemije, bolnice će morati odgoditi sve neakutne tzv. elektivne postupke.

"Mi, hrvatski liječnici uvijek smo bili tu za naše pacijente i uvijek ćemo biti. Liječenje ljudi nije samo naš posao, to je naš poziv. Međutim, naša je odgovornost upozoriti sve građane na to da se nalazimo u iznimno ozbiljnom trenutku", stoji u apelu i dodaje kako zajedno možemo usporiti širenje epidemije te tako izbjeći urušavanje zdravstvenog sustava.