LJETNA UMIROVLJENJA

Liječnici u strahu od jeseni traže hitan sastanak s Berošem: Ovako dalje ne ide

10.08.2020 u 11:08

Bionic
Reading

Vesna Potočki Rukavina, iz koordinacije obiteljske medicine Grada Zagreba, rekla je da su liječnici primarne zdravstvene zaštite jako zabrinuti uoči jeseni te da očekuju razgovor s ministrom Vilijem Berošem jer 'ovako dalje ne ide'

Pojasnila je da nije samo riječ o obiteljskim liječnicima već i pedijatrima, ginekolozima i stomatolozima te da deset godina ukazuju na to da obiteljska medicina dobije svoje mjesto.

'Sve te reforme bile su kozmetičke, a ne s namjerom da se sustav stvarno unaprijedi. Mi smo tijekom korona krize iz dana u dan imali sve veće obveze, ali snašli smo se i zaštitili sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Broj poziva bio je ogroman, dnevno smo znali imati i po 100 pacijenata u izolaciji', rekla je Potočki Rukavina za N1 te istaknula da su od velike pomoći bili i epidemiolozima budući da su prvi koji poznaju obitelj, kumstva i prijateljstva.

'Jako se bojimo jeseni, kada krene sezona virusa, kako ćemo znati prepoznati, gdje su protokoli, kako ćemo raditi', zapitala se i dodala kako je nedavno njena kolegica imala u jednom danu 295 pacijenata.

'Moramo redizajnirati, prestati gubiti na kvaliteti… Uz to imamo odlazak kolega u mirovinu, a već nas fali 200. Moram reći da ih je puno preko ljeta otišlo u mirovinu jer se boje ove jeseni', rekla je.

Od ministra očekuju da ih primi i da ih čuje, a ne da sugestije koje su slali drži po ladicama.

'Neka otvori te ladice, očekujemo rasterećenje, normative, edukacije, otvaranje specijalizacija, a i o tome treba progovoriti: Sram me koliko mladi čovjek liječnik ima prihoda, a što sve vidi u toj covid ambulanti', poručila je Potočki Rukavina.

  • +8
Nacionalni Stožer civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX