bitka s administracijom

Liječnici traže odgovarajuće uvjete za rad tijekom dežurstava: To su profesionalci kojima trebaju i alati za normalan rad

03.01.2019 u 11:28

Bionic
Reading

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozorila je u četvrtak na manjkavosti Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je stupio na snagu 1. siječnja, a propisuje obvezu posebnih dežurstava za liječnike primarne zdravstvene zaštite, te zatražila da im se radi sigurnosti pacijenta osiguraju odgovarajući uvjeti za rad tijekom dežurstava vikendom i praznicima

"Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuje dežurstva, sa čime se slažemo, ali radi sigurnosti naših pacijenata tražimo da nam se osiguraju uvjeti za odgovoran i ozbiljan rad u ordinacijama s posebnim dežurstvima u kojima pružamo usluge vikendima i praznicima. Liječnici primarne zdravstvene zaštite su profesionalci kojima nije dovoljno znanje i iskustvo, već trebamo i alate za normalan rad", priopćili su iz KoHOM-a.

Za dežurstva nisu definirane smjernice, a nisu potpisani ni ugovori niti definirani uvjeti, pa iz KoHOM-a najavljuju da će mjerodavnima uputiti svoj prijedlog ugovora o dežurstvima s jasnim pravilima.

"Upozoravamo kako nas birokratskim dekretom šalju na teren, a da nam nije jasno rečeno jesu li i koliko dobro opremljene ordinacije u kojima dežuramo, imaju li EKG, pristup laboratoriju ili radiološkoj dijagnostici, ili ćemo mi liječnici primarne zdravstvene zaštite i dalje biti samo 'skretničari prema bolnicama'. Popis dežurstava stigao je, primjerice, liječnicima Splitsko-dalmatinske županije zadnjeg dana Stare godine, pa smo odlučili u bitku s administracijom krenuti s odvjetnicima i opetovanim upozorenjima na nepoznate i često neadekvatne uvjete rada u ambulantama u kojima pružamo usluge vikendima i praznicima", navodi se u priopćenju.

Za kvalitetan rad u ambulantama posebnih dežurstava, osim dobre opremljenosti treba biti osigurana i laboratorijska i radiološka dijagnostika, i trebaju postojati smjernice za rad, definirani standardi i normativi, poručuju iz KoHOM-a.

Pozvali su stoga predstavnike lokalne samouprave da preuzmu više odgovornosti za funkcioniranje zdravstvenog sustava u njihovim sredinama.

"Opremljenost ordinacija, organizacija zdravstvene službe, dodatni timovi samo su dio onoga što je lokalna zajednica dužna osigurati svojim građanima. A to možemo postići dodatnom participacijom lokalne samouprave, koja i te kako snosi odgovornost za funkcioniranje zdravstvenog sustava", navodi se u priopćenju.