AFERA MEDIKOL

Liječnici tisuće pacijenata slali na nepotrebna zračenja

Bionic
Reading

Poliklinika na čijem je čelu bivši gostioničar i taksist našla se na meti Uskoka zbog sumnjivih radioloških pregleda. Istražitelji češljaju popis liječnika koji su radili za Medikol i bespotrebno naručivali opasnu pretragu, otkriva Jutarnji list

Uskok već dva mjeseca istražuje poslovanje privatne poliklinike Medikol iz Zagreba, doznaje Jutarnji iz dobro obaviještenih izvora. Istraga, koja je u tijeku, mogla bi, prema riječima jednog od upućenih, 'prerasti u najveći skandal hrvatskog zdravstva'.

Nekoliko je razloga za to: prvo, više nego očita sumnja u korupcijsku spregu između državne institucije i privatne klinike. Drugo, u cijeli lanac prevara uključeni su i ugledni liječnici koji su, navodno, bespotrebno i masovno naručivali takve dijagnostičke postupke.

O broju snimanja odlučuje struka

Iz HZZO-a upozoravaju da je broj i cijenu pretraga PET/CT-om, koji se nalaze u ugovoru s Medikolom, preporučila radiološka struka. 'Ne možemo se miješati u te procjene, no činjenica je da smo 2009. godine smanjili cijenu snimanja, a kada se izotop koji se rabi pri snimanju počne proizvoditi kod nas, opet ćemo', rekao je direktor Tihomir Strizrep za Večernji list. Naglasio je da je lani Medikol, od mogućih 11 tisuća, u Hrvatskoj obavio samo tri tisuće snimanja.

Treće, istim su dijagnostičkim postupcima (snimanje PET/CT uređajem) nepotrebnom zdravstvenom riziku izložene tisuće pacijenata koji su prošli kroz Medikol.

Prema informacijama Jutarnjeg, istražiteljima je dostupan preliminarni popis 40-ak liječnika koji su radili za Medikol i slali pacijente na dijagnostičku obradu PET/CT uređajem. Štoviše, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje s Medikolom je imao ugovorenih ukupno 11 tisuća obrada PET/CT uređajem u tri hrvatska grada: Zagrebu (4500), Splitu (4500) i Rijeci (2000). U pripremi je i 2000 ugovora za Osijek. Podaci govore da je od početka rada prvog uređaja PET/CT, koji je poliklinika Medikol nabavila 2007. godine, na snimanju bilo 17 tisuća ljudi. Radiolozi upozoravaju da ih je bar polovica nepotrebno ozračena s čak 25 mSV, što nakon desetak godina u nekih može izazivati maligna oboljenja.

No upitno je je li uopće obavljen toliki broj pregleda ili se samo radi o poslu koji Medikol naplatio od HZZO-a bez stvarne dijagnostičke obrade pacijenata.

Koliko ta brojka izlazi iz okvira, govori podatak da je u Velikoj Britaniji prosjek 1000 PET/CT obrada na milijun stanovnika. Skandal koji se počeo otkrivati u HZZO-u i poliklinici Medikol očito će morati objasniti i sadašnji ministar zdravstva Darko Milinović.

A pogotovo njegov prethodnik Neven Ljubičić, u čijem je mandatu započela suradnja HZZO-a i Medikola, kao i bivši direktor HZZO-a, inače kum Andrije Hebranga, Većeslav Bergman.

Bivši ministar zdravstva i Milinovićev stranački kolega Andrija Hebrang za Večernji list je kazao: 'Procjenjujem da je gotovo 50 posto pretraga PET/CT-om učinjeno bez prave indikacije, a za snimanja pacijenti su primili visoku dozu zračenja koja kasnije može utjecati da neki od njih obole od malignih bolesti.' Istaknuo je da je do prekomjerne upotrebe te pretrage došlo zbog njenog izdvajanja iz sustava javnog zdravstva i prepuštanja monopola privatniku.

'Time je PET/CT otišao iz ruku struke i više nije bio u domeni naše djelatnosti pa nismo mogli ništa', kazao je Hebrang. Dodao je da svih ovih godina nije razrađen ni sustav kontrole ostalih pretraga, poput CT-a, koji pacijenta po jednom snimanju ozrači s oko 15 mSV.

'Tek nedavno su onkolozi počeli raditi smjernice prema kojima bi se točno znalo kada se treba poslati oboljelog na tu pretragu, a to bi trebali učiniti i radiolozi', upozorila je prof. Ranka Štern-Padovan, pročelnica Katedre za radiologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Na predbacivanja struke da im je izdvajanjem te profitabilne pretrage iz sustava javnog zdravstva i njenim prelaskom u privatne ruke oduzeta mogućnost za donošenje smjernica, ministar zdravstva Milinović je poručio: 'Neka ravnatelj KBC-a Zagreb naruči uređaj i mi ćemo ga nabaviti, a nakon što uređaj na Rebru proradi, korigirat ćemo ugovor s Medikolom.'

A tko su vlasnici tvrtke Medikol d.o.o., kojoj je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje od studenoga 2007. do kraja 2010. isplatio 231 milijun kuna, a duguje mu još 40 milijuna kuna?

Grupa Medikol vlasnik je unosne radiološke grane u Hrvatskoj, a gradi i najveću privatnu bolnicu u Hrvatskoj. Prema podacima u registru Trgovačkog suda u Zagrebu, tvrtka Medikol d.o.o. u rukama je četveročlane obitelji Rajković iz Čakovca: Ivana Rajkovića (55), koji je po obrazovanju kuhar, njegove supruge Ivanke Trstenjak Rajković (57), liječnice opće medicine, te dviju kćeri, Irijane (28) i Ivije (26).

Jutarnji list navodi da je uspon Medikola u Zagrebu započeo povratkom HDZ-a na vlast. Iz registra Trgovačkog suda u Zagrebu vidljivo je da su u listopadu 2004. godine registrirane Medikolova poliklinika za radiološku dijagnostiku na adresi Heinzelova 33 i Specijalna bolnica Medikol za onkologiju i opću kirurgiju u Kraljevićevoj bb.

U prvoj polovici 2005. sve zagrebačke članice tvrtke Medikol preselile su se u prostorije bivšeg sjemeništa u Voćarskoj ulici, gdje se, s iznimkom triju PET/CT uređaja smještenih po javnim bolnicama, nalaze i danas. Tu će ostati do dovršetka Medicinskog centra Medikol na 30 tisuća kvadrata u Mandalovoj bb na istoku Zagreba. Rajković tvrdi da je Medikol grupa uložila u taj centar više od 370 milijuna kuna. Jutarnji list ističe da je pravo pitanje u ovoj aferi je li obitelj Rajković doista stvarni vlasnik tog najvećeg poslovnog pothvata u hrvatskom zdravstvu?!