U UMAGU

Liječnici poslani na godišnji kako bi se uveo novi model rada Hitne

02.10.2012 u 15:01

Bionic
Reading

Facebook stranica Nećete valjda ukinut Hitnu u Umagu zadnjih nekoliko dana ponovno je živahna. Naime, među građanima Umaga i Bujštine ponovno se počelo šuškati da će se od listopada broj liječnika umaške službe Hitne medicinske pomoći značajno smanjiti

'To je dezinformacija', kaže ravnateljica Zavoda za Hitnu medicinu Istarske županije, Ksenija Družetić Božić, pojasnivši kako se na jučerašnjem sastanku s gradonačelnikom Vilijem Basanesseom i zamjenicima Maurom Jurmanom i Veljkom Ivančićem razgovaralo o funkcioniranju Hitne službe izvan sezone te o pronalaženju adekvatnijeg prostora.

Naime, sadašnji prostorni uvjeti Hitne koja zbrinjava stanovnike Buja i Umaga neprikladni su, a kako veli ravnateljica Družetić Božić, razmatra se nekoliko mogućih rješenja, no još nije ništa zaključeno.

Nova organizacija Hitne u Poreču

Za Hitnu medicinsku pomoć Grad Poreč izdvojio je 260 tisuća kuna kako bi do kraja godine imao takozvani nadstandard, odnosno osnovni standard s pet timova T1, pojačan s dvije medicinske sestre i još jednim liječnikom.

Predsjednik i potpredsjednica porečkog ogranka Hrvatske stranke umirovljenika dr. Nino Basanić i Anđelka Prekalj izvijestili su danas novinare da su dvije medicinske sestre poslane u Kanfanar, zbog čega su zatražili pojašnjenje ravnateljice županijskog Zavoda za Hitnu medicinu. Kako smatraju, radi se ponovno o rušenju već dosegnutog nivoa.

Svojevrsna reorganizacija Hitne u Umagu, koja je do jučer imala dvije ekipe T1, donesena je kao privremena mjera zbog godišnjih odmora, a trajat će do 20. prosinca.

'Tokom radnog tjedna od ponedjeljka do petka ujutro i popodne građanima će biti na raspolaganju tim T1 s liječnikom, medicinskom sestrom i vozačem te još tim T2 s
medicinskom sestrom i vozačem, a s obzirom da pri Domu zdravlja postoje ambulante, po potrebi će uskakati njihov liječnik opće prakse. Po noći, vikendima i praznicima bit će uvijek na raspolaganju dvije ekipe s liječnikom, medicinskom sestrom ili tehničarom i vozačem', kaže zamjenik gradonačelnika Veljko Ivančić

Kako veli, radi se samo o korištenju godišnjih odmora jer liječnici sad imaju više vremena, a nakon 20. prosinca vraća se stara shema s danonoćnim dežurstvom dvije ekipe Hitne medicinske pomoći s liječnikom.

U EU za hitne intervencije dolazi sestra s vozačem

'Umag je dobio ne samo puni nad standard, nego i više od toga. Umjesto 10 imaju 11 medicinskih sestara, a broj intervencija, bez obzira na udaljenost od 110 kilometara od
najbližeg bolničkog centra, ne opravdava takvu pokrivenost', kaže ravnateljica istarskog Zavoda za Hitnu medicinu Ksenija Družetić Božić.

Navodi i statistiku, prema kojoj je u ožujku umaška Hitna imala 90 intervencija, porečka 70, a Rovinj 110. U špici sezone, to jest u srpnju, u Rovinju je Hitna intervenirala 157 puta, u Poreču je bilo 166 hitnih slučajeva, a u Umagu 135. 'Kolovoz je zahtijevao maksimalni angažman djelatnika Hitne te je u tom mjesecu zabilježeno 180 intervencija na području Umaga, 170 na Poreštini i 153 na Rovinjštini, s tim da su Poreč i Rovinj u turističkoj sezoni imali tim T1 s laganim pojačanjem T2, a Umag je cijelo vrijeme imao dva tima T1', napominje ravnateljica županijskog Zavoda za Hitnu medicinu. Dodaje kako ima razumijevanja za sve okolnosti, no da bi se s obzirom na gospodarsku krizu i ovu statistiku trebalo realno sagledati.

'Građani Buja i Umaga često se referiraju da im nedostaje izolska bolnica, ali u Kopru i Izoli je Hitna medicinska pomoć organizirana samo s timom T2. Dakle, ako vam se što dogodi izvan Ljubljane, najprije dolaze sestra i vozač. Zapravo, u dogledno vrijeme liječnika na intervencijama Hitne medicinske pomoći u Europskoj uniji neće ni biti, jer je to preskupo. Ono čemu se teži u EU, kod nas se pak odbija', kaže ravnateljica Zavoda za Hitnu medicinu u Istarskoj županiji Ksenija Družetić Božić.

U pogledu toga hoće li se nakon 20. prosinca na umaškoj Hitnoj sve vratiti na staro, građani su malo skeptični. 'Živi bili pa vidjeli', veli Jovana Čizmek koja je jedna od pokretačica Facebook stranice Nećete valjda ukinut Hitnu u Umagu, no kako smatra, glavna zamjerka novom privremenom rješenju je da liječnici opće prakse u umaškom Domu zdravlja imaju dovoljno svog posla, a i nisu educirani za rad na Hitnoj.