PROSVJED LIJEČNIKA U ISTRI

Liječnici ne žele prihvatiti nametnute im programe

19.08.2010 u 15:48

Bionic
Reading

U znak protesta protiv nametnutih mjera HZZO-a istarski liječnici opće prakse, specijalisti i stomatolozi u Poreču i Rovinju izašli su danas iz svojih ordinacija na pola sata, a kako vele, današnji prosvjed je samo prvi u nizu planiranih prosvjednih aktivnosti ukoliko nadležno ministarstvo ostane gluho na njihove zahtjeve

Naime, HZZO je 14. kolovoza liječnicima koji u radu koriste informatički sustav Lord Primus blokirao kartice koje su potrebne za rad s pacijentima i korištenje centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Cezih, čime je oko 200 liječnika u Hrvatskoj onemogućen rad.

Problemi s programom Lord Primus tvrtke ABA informatika
datiraju od siječnja 2009. godine, kad je oduzeto odobrenje za rad, a liječnicima je naređeno da izaberu drugi program. Međutim, oko 500 ordinacija diljem Hrvatske ostalo je na istom programu unatoč pritiscima i prijetnjama raskidom ugovora, pa čak i financijskom kažnjavanju.

Liječnici kažu da su iz tog razloga do sad zakinuti za više od 1.400.000 kuna, odnosno iz sustava je izbačeno 200 liječnika koji pokrivaju 350.000 pacijenata. Razlog za revanšizam navodno je u tome što je vlasnik ABA informatike i autor programa Lord Primus, dr. Galibedin Galijašević, jedan od onih koji su se najviše angažirali u pobuni liječnika protiv ubiranja participacija u ordinacijama.

'Mi smo jedini koji od ministra ne tražimo ništa, samo da nas pusti na miru - da radimo svoj posao. Uvijek vjerujemo da će razum nadvladati. I Liječnička komora poziva da se nađe neko razumno rješenje, no ovaj se program ministru ne sviđa i godinu i pol slušamo prijetnje', kaže ravnatelj porečkog Doma zdravlja dr. Ivančić. Dodaje da svi liječnici porečkog Doma zdravlja koriste program Lord Primus i zadovoljni su s njime, pa ne vidi razlog zbog kojeg bi se trebali prebaciti na neki drugi program, nametnut im od HZZO-a.

'Podaci se nikad ne mogu sto posto prebaciti, nešto se izgubi. Ministar misli da 20 posto gubitka nije strašno, ali da ste vi pacijent – bi li vam bilo svejedno? Ako ste, na primjer, alergični na pencilin i baš se taj podatak izgubi – možete umrijeti', pojašnjava dr. Ivančić.


Dr. Vesna Škopac iz Labina veli da HZZO provodi samovolju na teret liječnika jer, dok se korištenje drugih ponuđenih informatičkih programa subvencionira sa 200 kuna mjesečno, liječnicima koji su i dalje koristili Lord Primus taj novac je ukinut još od prošle godine. 'Više nemamo komunikaciju sa centralnim sustavom, a kako se u rujnu prelazi na e-sustav, neću moći raditi, što znači da sam prisiljena prijeći na taj novi program', veli ogorčena dr. Škopac, a u istoj situaciji je i 13 ordinacija opće medicine u Labinštini.

Jednu od prednosti programa koji koriste vide i u nesmetanoj komunikaciji, budući da su umreženi i povezani, no to možda nekome i smeta, sumnjaju liječnici. Tvrdnje da program ne zadovoljava kriterije odbacuju kao ne osnovanu jer ga već godinu i pol upotrebljavaju i nikad nije bilo zastoja, a kako vele, i prema analizama stručnih službi HZZO-a program kojeg se ne žele odreći šalje najviše ispravnih e-recepata i e-uputnica.

'Svaki mjesec dolazi nam neki dopis s prijetnjama, no najviše gube pacijenti jer će imati iznervirane doktore i sestre, a pacijentima se to sigurno neće svidjeti', zaključuje dr. Ivančić, dodajući da liječnici, iako su sad prvi put izašli na ulicu, i to zbog programa, a ne novaca - neće odustati.