CRNA KNJIGA

Lidl ugrozio osobne podatke zaposlenika

06.04.2009 u 17:06

Bionic
Reading

Trgovačka tvrtka Lidl ponovno se našla u središtu skandala u Njemačkoj vezanog uz nedopušteno praćenje svojih namještenika a državni uredi za zaštitu osobnih podataka pokrenuli su u ponedjeljak istragu protv ovog trgovačkog lanca

Uredi za zaštitu osobnih podataka građana pokrenuli su u Duesseldorfu i Stuttgartu postupke kojima bi se ispitalo u kojoj je mjeri Lidl prekršio zakone o osobnim podatcima svojih namještenika pohranjujući i uspoređujući podatke o bolovanjima i vrstama bolesti od kojih su namještenici bolovali.

'Nema pravnog temelja za to da poslodavac bilježi razloge bolovanja', rekao je glasnogovornik ureda za zaštitu podataka građana savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Westfalije Niels Schroeder. Izrazio je zaprepaštenost činjenicom da je Lidl i nakon izbijanja najnovijeg skandala od svojih namještenika, iako je to nedopušteno, tražio podatke o vrsti bolesti zbog koje je propisano bolovanje.

Skandal je izbio proteklog vikenda nakon što su u Bochumu u jednom kontejneru za stari papir pronađeni spisi koje je nakon toga objavio internetski portal Spiegel Online. Lidl je prije nepunih pola godine bio kažnjen novčanom kaznom u visini od 1,9 milijuna eura zbog toga što je uz pomoć video kamera i privatnih detektiva godinama uhodio svoje namještenike.

Lidl se isto tako već godinama nalazi na udaru kritika sindikata zbog pritisaka na namještenike i loših radnih uvjeta a sindikat Verdi je o tome objavio i tzv. crnu knjigu Lidla.