MEDVJEDI U KUTEREVU

Lidl i Konzum im ne žele dati povrće za otpis, već ga bacaju u smeće

23.04.2011 u 18:41

Bionic
Reading

Sedam medvjeda: Zdravi Gor, Ljubo Lik, Blago Zoo, Buna Zir, Huuber Ber, Vlad Mir i Mladi Gor život provodi u utočištu za medvjede u Kuterevu, prvom i jedinom takve vrste u svijetu. Za uskršnje blagdane u Kuterevo su stigli brojni posjetitelji kojima je medvjeđi brlog prava atrakcija

Ružica iz Velike Gorice s kćerkicom Klarom u Kuterevu je bila već nekoliko puta.

'Dolazila sam već s bakom i djedom, a sad sam s mamom i kad god budem mogla opet ću se ovamo vraćati. Medvjedi su prekrasni i toliko dragi, i jedino ovdje imam priliku vidjeti kakvi su, za razliku od TV-a koji iskrivljuje sliku o njihovoj dobroti i umiljatosti', kaže mala Klara.

U utočištu smo zatekli i Zagrepčanina Josipa u društvu prijateljice koji kaže da je ovo prvi put da nešto takvo vidi.

'Ovi medvjedi djeluju normalno, dok su oni iz zoološkog vrta bili nekako nervozni. Iznenađen sam i oduševljen ovakvom skrbi i pažnjom, ali i suživotom ljudi i medvjeda', rekao je Josip.

I dok voditelj utočišta Ivan Crnković Pavenka upoznaje posjetitelje s navikama i potrebama medvjeda, Inkje Sachau iz Hamburga jedna je od 386 volontera iz cijelog svijeta, koliko ih je samo prošle godine radilo u Kuterevu, pruža informacije posjetiteljima kako bi im što bolje približili život medvjeda. Sachau je kao studentica je na internetu vidjela projekt utočišta za medvjede u Kuterevu i odlučila se prijaviti.

'Ovdje sam upoznala divlje zvijeri, a medvjedi su mi postali opsesija', ističe Inkje

Unatoč brojnim problemima s kojima se utočište susreće voditelj Ivan Crnković Pavenka otkriva da im je u planu otvaranje još tri medvjeđa utočišta - Ličko (područje Korenice), Kapelsko (Modruš - Ogulin) i Goransko (Brod Moravice).

Jedan od problema je hrana, a kako doznajemo, veliki trgovački lanci poput Lidla i Konzuma odbijaju pokloniti povrće i voće za otpis, koje na kraju završava na smetlištu.

Ipak, kako reče Crnković, snalaze se na razne načine. Nerijetko i svojim novcem, kako bi život medvjeda učinili što boljim.