ministarstvo znanosti

Lidija Kralj napušta mjesto pomoćnice ministrice Divjak

05.11.2019 u 13:12

Bionic
Reading

Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, odlazi iz Ministarstva znanosti i obrazovanja zbog obiteljskih razloga

Lidija Kralj neće se javiti na natječaj za ravnateljicu uprave Ministarstva znanosti i obrazovanja kako bi ostala na trenutačnoj poziciji.

'Ne planiram se javiti na natječaj za ravnateljicu uprave u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Razlozi su obiteljski, vraćam se kući', rekla je Kralj za Večernji list. Kralj je nakon dolaska imala veliku podršku obrazovnih djelatnika, no radom na reformi ta se podrška istopila.

Naime, izmjenom zakona svi pomoćnici ministara moraju se javiti na natječaj za ravnatelje uprava, što znači da istodobno moraju dati formalni otkaz na mjesta s kojih su došli na pozicije pomoćnika, odnosno jave li se na natječaj uprava, više se ne mogu vratiti na svoja radna mjesta koja bi ih inače čekala nakon isteka političkog angažmana, već ostaju u upravama.

Dođe li do smjene vlasti, ostaju u istom sustavu, no tada ih novi ministri mogu 'spustiti' na niža radna mjesta. Lidija Kralj, kako se čini, neće pristati na takvu opciju. U javnosti se sve manje pojavljuje u blizini ministrice Blaženke Divjak te ministrici mora dodatno podnijeti izvještaj o izgubljenih 6,5 milijuna kuna iz fondova EU-a samo za prvi val financiranja Škole za život.