POTREBNA DODATNA JAMSTVA

Lideri eurozone otkazali sastanak o Grčkoj

14.02.2012 u 20:45

Bionic
Reading

Predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker odgodio je sastanak ministara financija eurozone, koji se trebao održati u srijedu i na kojem se očekivala odluka o odobrenju drugog paketa pomoći Grčkoj, i umjesto toga sazvao telefonsku konferenciju

'Izgleda je da je ostalo još tehničkog posla u više područja koje trebaju obaviti Grčka i 'trojka' (Europska središnja banka, Komisija i MMF). Stoga sam odlučio sazvati telefonsku konferenciju za sutra kako bismo raspravljali o otvorenim pitanjima i pripremili se za redoviti sastanak euroskupine u ponedjeljak, 20. veljače', kaže se u izjavi koju je u utorak navečer objavio luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, koji predsjedava sastancima ministara financija zemalja članica eurozone.

Juncker navodi da Grčka još nije ispunila sve uvjete koje je EU postavila za odobravanje paketa pomoći od 130 milijardi eura. Riječ je o dodatnih 325 milijuna eura uštede kako bi se ispunili zacrtani ciljevi o proračunskom manjku za ovu godinu te o pismenom jamstvu čelnika grčkih političkih stranaka kojim bi se obvezali da će provoditi dogovoreni program i nakon parlamentarnih izbora koji će se održati u travnju.

Juncker je objavio priopćenje o odgodi sastanka samo nekoliko sati nakon što je povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn izjavio kako očekuje da će se euroskupina sastati u srijedu i odobriti program pomoći Grčkoj, kada ona ispuni uvjete.