IZA ZATVORENIH VRATA

Lički sudac lupao šakom o stol zbog 'javnog linča'

23.04.2009 u 13:33

Bionic
Reading

Državno sudbeno vijeće odgodilo je danas odluku o stegovnoj odgovornosti gospićkog županijskog suca Branka Milanovića, jer nije utvrđeno je li zahtjev za stegovnim postupkom protiv njega podnesen u zakonskom roku ili je nastupila zastara

ZAGREB - Zahtjev za stegovnim postupkom protiv Milanovića, koji je proteklih godina u više navrata svojim presudama izazvao zgražavanje stručne i šire javnosti, podnijela je još krajem kolovoza 2007. predsjednica Županijskog suda u Gospiću Dubravka Rudelić. Ona Milanovića tereti za neuredno obnašanje sudačke dužnosti i traži njegovo razrješenje zbog velikog broja presuda koje mu je Vrhovni sud ukinuo.

No, kako je nakon zatvorenog dijela sjednice kazao predsjednik DSV-a Ivan Mikšić, nije razjašnjeno je li stegovni zahtjev za postupkom podnesen u zakonskom roku od najviše šest mjeseci od saznanja za stegovna djela. Stoga je od predsjednice Županijskog suda u Gospiću zatraženo da dodatno dokumentira svoj zahtjev kako bi se utvrdilo je li ga na vrijeme podnijela. Nakon toga će DSV sazvati novo ročište na kojem bi trebalo odlučiti o odgovornosti Milanovića. O njegovom slučaju raspravljalo se iza zatvorenih vrata, no novinari koji su ispred čekali mogli su u jednom trenutku čuti lupanje šakom o stol i Milanovićeve riječi kako se u njegovom slučaju radi o javnom linču i napadu na slobodu sudačkog mišljenja i uvjerenja.

Milanoviću se na teret stavlja da je 2005. radio na pet kaznenih predmeta, a od toga su mu tri presude ukinute, jedna potvrđena, a jedna je još bila na odlučivanju na Vrhovnom sudu. U 2006. su mu pak od pet presuda ukinute četiri. Proteklih godina Milanović je svojim presudama u slučaju Svetozara Karana, Josipa Mraovića i Vinka Budiše skrenuo pozornost javnosti na sebe.

Gospićki sudac je 2003. optuženiku za ratne zločine nad Hrvatima Svetozaru Karanu u obrazloženju presude među ostalim naveo da optuženik sa svojim precima i Osmanlijama već 500 godina vrši genocid nad Hrvatima. Zgražanje javnosti izazvala je njegova oslobađajuća presuda Josipu Mraoviću optuženom za silovanje američke košarkašice u Gospiću. Milanović je naime ustvrdio da guranje prsta u anus, za što je bio optužen Mraović, nije seksualno nasilje, jer bi se u protivnom i svako neželjeno rukovanje moglo poistovjetiti sa silovanjem kao i u slučaju Karana i tu je presudu ukinuo Vrhovni sud i vratio na ponovno suđenje.

Najviši sud je također utvrdio i da je Milanovićeva odluka bila o puštanju na privremeni otpust iz zatvora osuđenog ubojice Vinka Budiše

U nastavku sjednice DSV odlučuje o stegovnoj odgovornosti još četvero sudaca, a kako se doznaje riječ je uglavnom o lakšim stegovnim djelima neurednog obnašanja sudačke dužnosti.