DIPLOMATSKI GAF

Lice s tjeralice kod Jadranke Kosor

05.02.2010 u 09:09

Bionic
Reading

Nakon uspješnog sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, hrvatska premijerka Jadranka Kosor održala je u CDU-ovoj Zakladi Konrad Adenauer predavanje 'Iskustva RH u prevladavanju svjetske financijske i gospodarske krize'. Premijerkina iskustva slušao je i Ivan Radošević, većinski vlasnik Autotransa, čovjek protiv kojeg je još na snazi međunarodna tjeralica MUP-a zbog nekoliko slučajeva zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju

Riječ je o zaista nesvakidašnjem događaju. No, Radošević, koji posjeduje i njemačko državljanstvo zbog čega nije izručen, smatra da njegovo pojavljivanje na predavanju Jadranke Kosor ne treba predimenzionirati, piše Novi list

– Ja sam već 35 godina član CDU-a i uvijek dobijam pozive kad god se nešto odvija u Zakladi Konrad Adenauer. Nekad odem, nekad ne, a normalno da sam se odazvao na predavanje hrvatske premijerke. I bilo je jako interesantno.

Predsjednica Vlade govorila je o svojoj borbi protiv korupcije i pokušajima reforme pravosuđa, za što svakako ima i moju podršku. Ljudi iz publike upozoravali su je, doduše, da nisu dovoljne samo dobre namjere i da je pitanje moće li ona moći slomiti staru strukturu.

Lice s tjeralice - Ivan Radošević

Nadamo se svi, međutim, da su za Hrvatsku stigla neka bolja vremena rekao nam je jučer Radošević. Iz Banskih dvora poručili su kako premijerka ne poznaje Radoševića i da nije znala da će on biti na predavanju a »čim je govor završio njemačke službe koje su brinule za njezinu sigurnost otpratile su je do izlaza«.

Radoševića u Hrvatskoj traže Županijski sud u Vukovaru, te općinski sudovi u Vinkovcima i Zagrebu. Riječ je slučajevima navodnih financijskih malverzacija vezanih uz tvrtke 'Krma' i 'Zagrepčanka'. Radošević, međutim, već godinama osporava sve što protiv njega vodi hrvatsko pravosuđe.

– Ma i oni koji su za mnom raspisali tjeralicu znaju da tu nema ništa. Ni sami ne vjeruju u tu tjeralicu. Znaju oni gdje ja stanujem, neka sve te papire pošalju njemačkim vlastima i ako tu bude čega ja ću sigurno doći u Hrvatsku na sud. Ovako, sve je to neozbiljno.

Nisam ja ništa uzeo, protiv mene je bio lov na vještice, uvjeren je Slavonac koji je devedesetih godina imao značajne gospodarske planove u Hrvatskoj, ali se sklonio u Njemačku kad je došao na udar pravosudnog sustava.

U Njemačkoj on uživa solidan društveni status o čemu svjedoče i bliske veze s vodećim demokršćanima koji su ga i pozvali na predavanje predsjednice hrvatske Vlade.

Kad se predsjednik Stjepan Mesić svojedobno sastao u Njemačkoj s nekim visokim državnim dužnosnicima, njemački tjednik Focus objavio je kako je Mesiću skrenuta pažnja i na Radoševićev slučaj.

Navodno je kancelarka Angela Merkel hrvatskoj kolegici Jadranki Kosor postavila pitanje Radoševića kojeg se u njemačkoj smatra uglednim poslovnim čovjekom.

U hrvatskoj javnosti Radošević je zadnji put bio prisutan prije četiri godine kad je USKOK-u podnio kaznenu prijavu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, povezujući ga s podmetanjem eksploziva pod Radoševićev automobil u Ludwigshafenu.

Naime, jedan hrvatski državljanin izjavio je tada njemačkoj policiji da je Bandić angažirao ljude iz podzemlja kako bi osigurao zemljište poduzeća »Zagrepčanka« na koje su pravo polagali grad Zagreb i Radoševićeva tvrtka Krma iz Vinkovaca.