UPORIŠTE GADAFIJEVIH BORACA

Libijsko vijeće zauzelo konferencijski centar u Sirtu

09.10.2011 u 16:38

Bionic
Reading

Snage novog libijskog režima u nedjelju su u Sirtu, rodnome gradu Moamera Gadafija, zauzele zgrade konferencijskog centra Ouagadougou, bivše uporište boraca koji su ostali odani svrgnutome vođi, javlja agencija AFP

'Nadziremo Ouagadougou 100 posto. Sada nam je otvoren put da zauzmemo cijeli grad', ustvrdio je Mohamed al-Fajad, jedan od vojnih zapovjednika Libijskog prijelaznog nacionalnog vijeća (NTC).

AFP javlja da je u nedjelju rano poslijepodne još odjekivala buka oružanog sukoba u sjevernom dijelu grada.

'Blizu smo središta grada, to je sad pitanje sati. Treba nam vremena za koordinaciju', rekao je al-Fajad.

Konferencijski centar sagrađen je u južnom dijelu Sirta za održavanje panafričkih summita i bio je glavna meta NTC-a od ofenzive na grad koju su počeli 15. rujna.

Francuska agencija javlja da su borci počeli trgati portrete Moamera al-Gadafija i zelene zastave bivšeg režima dok su se deseci vojnika NTC-a trijumfalno vozili oko konferencijskog centra.

Nekoliko sati ranije, snage novog režima zauzele su sveučilište u Sirtu, koje je također bilo uporište progadafijevih snaga.

Sirt, nekih 360 kilometara istočno od glavnoga grada Tripolija te putinjski grad Bani Valid, 170 kilometara od Tripolija, posljednja su velika uporišta Gadafijevih snaga. Članovi njegove obitelji su izbjegli, no sklonište samoga Gadafija nepoznato je, ali se pretpostavlja da je još u Libiji.

NTC preuzeo zračnu luku u Bani Validu i bolnicu u Sirtu

Snage novog libijskog režima (NTC) preuzele su u nedjelju nadzor nad zračnom lukom u Bani Validu, 170 km jugoistočno od Tripolija, a u Sirtu, drugome važnome uporištu svrgnutog vođe Moamera Gadafija, NTC je zauzeo glavnu bolnicu, prenijele su agencije koje su ranije javile da su gadafijevi ljudi izgubili i konferencijski centar i sveučilište.

'Naše snage su preuzele nadzor nad zračnom lukom u Bani Validu' na jugozapadu grada, rekao je zapovjednik Musa Junes, načelnik snaga Nacionalnog prijelaznog vijeća u tom sektoru, javlja agencija AFP.

Zapovjednik je telefonski izvijestio da su se u nedjelju vodile žestoke borbe između njegovih snaga i pristaša odbjeglog vođe, jedan kilometar od središta grada koji su stanovnici napustili.

Slabo organizirane i opremljene snage NTC-a, bivši pobunjenici koji su Gadafija svrgnuli s vlasti, pokušavaju već mjesec dana napredovati u Bani Validu, velikoj oazi na neravnom terenu, ali su naišle na žestok otpor Gadafijevih snaga.

U Sirtu, rodnome gradu pukovnika Gadafija, drugome glavnom uporištu njemu odanih snaga, borci NTC-a preuzeli su glavnu bolnicu i uhvatiti više od desetak boraca lojalnih Gadafiju, javlja Reuters.

'Pokušavamo evakuirati bolesne i ranjene', rekao je Salah Mustafa, zapovjednik libijskih prijelaznih snaga. 'Većina Gadafijeve milicije je pobjegla, neki su se prerušili u liječnike. Moramo to istražiti', dodao je.

Agencija AFP ranije u nedjelju je prenijela da su snage prijelazne libijske vlade zauzele konferencijski centar i sveučilište u Sirtu, nekih 360 kilometara istočno od glavnoga grada Tripolija.

Članovi njegove obitelji su izbjegli, no sklonište samoga Gadafija nepoznato je, ali se pretpostavlja da je još u Libiji.