POVJERENICA ZA LJUDSKA PRAVA

'Libijski neredi su zločin protiv čovječnosti'

22.02.2011 u 14:42

Bionic
Reading

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay u utorak je zatražila međunarodnu istragu libijskih napada na proturežimske prosvjede i rekla kako bi se njih možda moglo okarakterizirati kao zločin protiv čovječnosti

U priopćenju Pillay traži hitan prestanak kršenja ljudskih prava i osuđuje navodnu upotrebu strojnica, snajpera i vojnih zrakoplova protiv civila.

'Opći i sustavni napadi na civilno stanovništvo mogli bi narasti do zločina protiv čovječnosti', napisala je Pillay, nekadašnja UN-ova sutkinja za ratne zločine.

'Grubost kojom libijske vlasti i njezini plaćenici navodno pucaju na mirne prosvjednike zločinačka je. Iznimno sam zabrinuta što ljudi pogibaju i u ovome trenutku', rekla je.

Njezino povjereništvo nema ured u Libiji, ali spremno je poduprijeti istrage i poticati građanska, politička i ekonomska prava u toj sjevernoafričkoj zemlji, kaže se u njezinu priopćenju.

Na zahtjev Ibrahima Dabašija, zamjenika libijskoga veleposlanika u UN-u koji se poput nekolicine libijskih dužnosnika povukao s položaja, a Moamera Gadafija prozvao tiraninom, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će u 15 sati zatvorenu sjednicu posvećenu stanju u Libiji.