PREMA MIROVNOM SPORAZUMU

Libijska vlada pregovara s pobunjenicima

04.07.2011 u 19:39

Bionic
Reading

Članovi libijske vlade u posljednjih su nekoliko tjedana održali sastanke u nekoliko glavnih gradova stranih zemalja s predstavnicima pobunjeničke oporbe, nastojeći pregovorima doći do mirovnog sporazuma, izvijestio je u ponedjeljak glasnogovornik administracije Moamera Gadafija, Musa Ibrahim

On je u priopćenju poslanom e-mailom objavio kako su se sastanci održali u Italiji, Egiptu i Norveškoj te da su im prisustvovali predstavnici vlada spomenutih država. Također je rekao da se pregovori nastavljaju. Agencija Reuters piše kako još nije poznato jesu li pregovori održani uz suglasnost i potporu pobunjeničkog Nacionalnog prijelaznog vijeća.

U priopćenju također stoji kako je jedan od sastanaka održan u Rimu, a prisustvovali su mu dužnosnici libijske vlade i Abdel Fatah Junes al Abidi, bivši Gadafijev ministar za sigurnost koji je prebjegao na pobunjeničku stranu u veljači.

'U posljednjih nekoliko tjedana i u nekoliko glavnih gradova stranih država, sastali su se visoki dužnosnici libijske vlade s članovima libijske oporbe, nastojeći razgovarati o načinima koji bi doveli do rješenja libijske krize. Ostali izravni pregovori nastavljaju se', stoji u priopćenju.

Libijski dužnosnici ranije su objavili kako pregovaraju s oporbom, no ovo je prvi put da su objavili i neke pojedinosti.