VLADIMIR PUTIN

'Libijska koalicija nema pravo ubiti Gadafija'

26.04.2011 u 21:15

Bionic
Reading

Ruski premijer Vladimir Putin u utorak je oštro kritizirao zapadnu koaliciju koja nad Libijom provodi zonu zabrane leta, rekavši da nema mandat za ubojstvo Moamera Gadafija

Ustvrdio je da je koalicija prekoračila ovlasti koje proizlaze iz rezolucije Vijeća sigurnosti UN i zauzela stranu protiv Gadafija, čiji postupci, po Putinu, ne opravdavaju strano upletanje.

'Rekli su da ne žele ubiti Gadafija, a sad neki dužnosnici kažu - da, pokušavamo ubiti Gadafija', rekao je Putin tijekom posjeta Danskoj.

'Tko je to dopustio, je li bilo kakvog suđenja? Tko si je dopustio pravo ubiti tog čovjeka?' zapitao se javno ruski premijer, dodavši da Gadafi je autokrat, ali i da takvih režima ima mnogo u svijetu.

NATO RAZMIŠLJA O SLANJU IZASLANIKA U BENGAZI

'NATO razmišlja o tome da ima civilnu osobu za vezu u Bengaziju' kako bi 'poboljšao i osnažio političke veze s Nacionalnim prijelaznim vijećem' (CNT), rekla je Carmen Romero, glasnogovornica NATO-a u Bruxellesu.

Podsjetila je da je NATO-ov glavni tajnik Anders Fogh Rasmussen osobno razgovarao s čelnikom CNT-a za vanjska pitanja Alijem al-Isaujem, na sastanku Kontaktne skupine o Libiji 13. travnja u Dohi.

'Točne modalitete' te dužnosti NATO-ova izaslanika u Bengaziju još treba utvrditi, dodala je glasnogovornica.

VELIKA BRITANIJA ŽELI FOND ZA LIBIJU IDUĆEG TJEDNA

Velika Britanija nada se da će se idućeg tjedna postići međunarodni sporazum o uspostavi fonda za pomoć istoku Libije koji je pod nadzorom pobunjenika, rekao je ministar vanjskih poslova William Hague u utorak pred parlamentom.

Fond bi bio namijenjen za pomoć prijelaznom pobunjeničkom Nacionalnom vijeću, kako bi mogao isplatiti plaće zaposlenicima u javnom sektoru i podmirivati druge troškove.

'Nadamo se da ćemo idućeg tjedna postići međunarodni dogovor oko uspostave privremenog financijskog mehanizma koji će osigurati transparentnu strukturu za međunarodnu financijsku pomoć namijenjenu financijskim potrebama Nacionalnog vijeća kao što su plaće javnog sektora', rekao je Hague.