RUŠENJE ZRAKOPLOVA U ŠKOTSKOJ

Libija spremna progoniti i druge odgovorne za Lockerbie

28.09.2011 u 21:52

Bionic
Reading

Libijski prijelazni ministar pravosuđa Mohamad al-Alagi rekao je u srijedu da je spreman surađivati sa škotskim vlastima i istraživati moguću odovornost još nekih osoba u rušenje aviona nad Lockerbiejem

Rekao je to na konferenciji za novinare samo dva dana pošto je objavio da je slučaj Lockerbie za Libiju zatvoren. U padu zrakoplova nad škotskim selom poginulo je 270 ljudi.

Škotski tužitelji zatražili su od libijskoga prijelaznog nacionalnog vijeća pristup dokumentima ili svjedocima koji bi mogli uputiti na nove osobe sumnjive u vezi s tim terorističkim napadom, možda čak i na svrgnutoga Moamera Gadafija.

U srijedu je ministar rekao: 'Želim potvrditi da prihvaćamo sve podatke koji se mogu pojaviti u vezi s tim slučajem, i ako postoji sumnja u vezi s nekom drugom osobom'. 'Surađivat ćemo u vezi s time sa svakim tko ima bilo kakve druge podatke, u skladu s međunarodnim dokumentima'.

Nekadašnji libijski agent Abdel Baset al-Megrahi osuđen je za taj napad 2001. i poslan u škotski zatvor na odsluženje doživotne kazne. Škotske su ga vlasti 2009. pustile i vratile u Libiju iz samilosti jer se teško razbolio pa se nije vjerovalo da će živjeti više od nekoliko mjeseci.