UNOSNI UGOVORI

Libija favorizira prijatelje, naftu prvo ponudila Britancima

15.11.2011 u 15:34

Bionic
Reading

U Libiji se dnevno proizvede 600.000 barela nafte, do kraja godine ta brojka trebala bi doseći 800.000 barela, a do kraja iduće godine 1,6 milijuna barela dnevno

Libija je počela samu sebe reklamirati britanskim investitorima kao sljedeći Dubai, a vlada je obznanila da će nagraditi svoje 'prijatelje' kada počne prodavati unosne naftne ugovore.

Predstavnici Nacionalnog prijelaznog vijeća pozvali su šefove City Oil Inc., javlja Guardian, na sastanak u Londonu kako bi se dogovorili o 'ogromnim mogućnostima' koje Libija nudi.

Naftne kompanije budno su pazile na libijske rezerve koje su prije svrgavanja Moamera Gadafija sačinjavale 95 posto izvoza.

Nuri Berruien
, šef libijske libijske nacionalne naftne kompanije, naglasio je da će se prilikom dodjeljivanja novih ugovora za svojih 46 milijardi barela neiskorištenih naftnih rezervi, inače najvećih u Africi i osmih u svijetu, 'favorizirati prijatelji'. Ipak, dodao je da se novi ugovori neće sklapati prije izbora nove vlade.

Tranzicijska vlada obećala je da će postojeći ugovori s naftnim kompanijama, među kojima su BP, Shell, Eni i Total, biti ispoštovani, a jedina prepreka poštivanju ugovora bit će eventualni dokazi o korupciji prilikom sklapanja ugovora sa svrgnutom vladom.

Berruien je kazao da se u Libiji dnevno proizvede 600.000 barela nafte, a do kraja godine ta brojka bi trebala doseći 800.000 barela. Do kraja iduće godine, uvjeren je, doseći će prijeratne brojke i proizvoditi 1,6 milijuna barela dnevno.

Predstavnici međunarodnih naftnih kompanija tvrde da je najbolji način iskorištavanja libijskog crnog zlata partnerstvo s lokalnim kompanijama, a prema zakonu strane tvrtke mogu posjedovati do 65 posto dionica u zajedničkim pothvatima.