UN-OV IZASLANIK DABAŠI

'Libija će biti oslobođena u roku od 72 sata'

23.08.2011 u 16:58

Bionic
Reading

Glavni stožer libijskog vođe Moamera Gadafija Bab al-Azizija u potpunosti je pod kontrolom pobunjenika, a zemlja će biti oslobođena u roku od 72 sata, rekao je u utorak libijski izaslanik u UN-u Ibrahim Dabaši

Gadafijevo uporište u potpunosti je u rukama pobunjenika, rekao je Dabaši, ključna osoba libijskog pobunjeničkog pokreta, u libijskoj misiji pri UN-u u New Yorku.

Rekavši kako je Gadafijeva vlada 'već pala', predvidio je i da će grad Sirta, Gadafijevo rodno mjesto, pasti unutar 48 sati, a da će cijela zemlja biti pod kontrolom pobunjenika u roku od tri dana.

'Očekujemo da će Libija biti u potpunosti oslobođena i potpuno mirna unutar sljedeća 72 sata', rekao je novinarima.

On smatra da se Gadafi i drugi najviši dužnosnici njegova režima skrivaju po kućama širom Tripolija, ali da mogu biti i u nekom podzemnom skloništu.

'Uskoro ćemo ih početi tražiti i očekujemo da će biti uskoro uhvaćeni', naglasio je Dabaši.

Pobunjenici su usred intenzivne borbe s pristalicama libijskog režima večeras ušli u kuću diktatora Moamera Gadafija
- prenosi Al Jazeera.

Pobunjenici su 'prošli kroz vrata Bab al-Aiziya (Gadafijeva baza) i pokoji opozicijski borci uspjeli su ući u vladine čuvane prostorije u Tripoliju - javlja dopisnik Al Jazeere.

Ostali su pobunjenici potisnuti na ulazu zbog žestoke otvorene vatre.Borbe se nastavljaju u cijelome gradu, a iznad Gadafijeve bazese povremeno čuju pucnjevi i eksplozije.Dok je trajalo slavlje pobunjenika, javlja Al Jazeera, opljačkana je oružarnica Gadafijevog sjedišta. Reporter naglašava da to nisu učinili pobunjenici nego civili. Građani koji podupiru pobunu viđeni su kako šutiraju slomljenu skulpturu Gadafijeva lika.

'GADAFI JE JOŠ U TRIPOLIJU'

Pukovnik Moamer Gadafi je još u Tripoliju, gdje se vode silovite borbe između pobunjenika i režimskih snaga, osobito oko rezidencije libijskog čelnika, rekao je novinarima njegov sin Saif al-Islam.

'Gadafi i cijela njegova obitelj su u Tripoliju', rekao je Saif pošto je prije zore došao u hotel Rixos u Tripoliju gdje borave strani novinari. Nije naveo gdje je točno njegov otac u libijskoj prijestolnici.

No to je prva informacija obitelji Gadafi koja govori da je 'libijski vođa' u Tripoliju nakon pobunjeničkog napada u subotu.

Saif al-Islam
je usto kazao da su režimske snage dopustile ulazak pobunjeničkih snaga u prijestolnicu kako bi ih namamile u stupicu. 'Ulazak pobunjenika u Tripoli bio je varka', istaknuo je.

'BLIŽI SE KRAJ GADAFIJEVOM REŽIMU'

Kraj režima Moamera Gadafija u Libiji 'blizu je' i njegovi pristaše vode 'izgubljenu bitku', ocijenio je u utorak NATO, ustvrdivši istodobno da će nastaviti misiju na mjestu događaja dok ne bude više opasnosti za civilno stanovništvo

'Kraj je blizu. Gadafijevu režimu gotovo da je odzvonilo', izjavila je glasnogovornica Atlantskog saveza Oana Lungescu na konferenciji za novinare u sjedištu Alijanse u Bruxellesu.

Njegovi pristaše 'vode izgubljenu bitku', dodala je ona.

Vojni glasnogovornik operacije NATO-a u Libiji kanadski pukovnik Roland Lavoie ocijenio je sa svoje strane da je pitanje jedino 'kad će režim zauvijek nestati'.

'Misija nije završena, mandat UN-a ostaje i NATO je i dalje na oprezu', upozorila je glasnogovornica.

NASTAVLJAJU SE TEŠKE BORBE OKO TRIPOLIJA

Teške borbe vode se u utorak oko utvrđenog stožera libijskog čelnika Moamera Gadafija u Tripoliju, prenosi Reutersov reporter.

Stupovi crnog dima uzdižu se iznad područja u kojem je smješten zaštićeni kompleks oko kojeg se čuju pucnjava i povremene eksplozije.

Novinar Al Jazeere izvijestio je da su neki pobunjenici uspjeli probiti vanjska vrata kompleksa Bab al-Azizija u libijskom glavnom gradu.

Borbe traju i oko hotela u kojem su smješteni strani novinari. Pucnjava iz teških strojnica od jutra se čuje oko hotela Rixos, prenosi reporter.

Trgovine u Tripoliju su zatvorene, smeće nagomilano na ulicama, a pročelja zgrada, na kojima se vijori sve više ustaničkih zastava, iscrtana su pobunjeničkim grafitima i simbolima.

'POBUNJENICI NADZIRU 80 POSTO TRIPOLIJA'

Libijsko Nacionalno prijelazno vijeće (NTC), političko tijelo pobunjenika nadzire 80 posto Tripolija, rekla je u utorak nakon razgovora s njim visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, dok agencije javljaju da su pobunjenici ušli u rezidencijalni kompleks libijskog vođe u prijestolnici.

'Upravo sam razgovarala s predsjednikom' CNT-a Mustafom Abdeldžalilom 'koji mi je rekao da NTC kontrolira 80 posto Tripolija', rekla je u Bruxellesu. 'No misli da će trebati još malo vremena (pobunjenicima) da pođu dalje' u kontroli libijske prijestolnice, dodala je Ashton.

Libijski pobunjenici su u utorak ušli u Gadafijev rezidencijalni kompleks u Tripoliju, gdje su se čuli pucnjevi u zrak i slavljenički poklici, javlja Reuters.

Gadafijeve snage pokušale su braniti rezidenciju, ali su poslije prestali pružati otpor, izvijestili su novinari te agencije.

Libijski pobunjenici su u utorak ušli u kuću Moamera Gadafija u četvrti Bab al-Aziziji, u Tripoliju, javila je televizija Al Džazira pozivajući se na izvore.

Ulazak pobunjenika u Bab al-Aziz