okončana kriza vlasti

Libanon nakon godinu dana ima novu vladu

10.09.2021 u 16:24

Bionic
Reading

Libanonski premijer Nadžib Mikati i predsjednik Michel Aoun potpisali su u petak formiranje nove vlade u prisutnosti predsjednika parlamenta Nabiha Berrija, priopćilo je predsjedništvo

Libanon je proveo godinu dana bez vlade u vrijeme duboke ekonomske krize. Nedavno izvješće Ujedinjenih naroda pokazalo je da više od 70 posto Libanonaca danas živi ispod granice siromaštva.

Novi premijer je 66-godišnji Mikati, milijarder koji je dobio mandat za sastavljanje vlade u srpnju, a njegovu vlade čine 24 ministra.

Mikati je treća osoba koja je preuzela ulogu mandatara otkad je vlada Hassana Diaba odstupila s dužnosti nakon masovne eksplozije koja je pogodila bejrutsku luku u kolovozu prošle godine.

Sredinom srpnja od formiranja vlasti je zbog političkih sukoba odustao kandidat za premijera Saad Hariri, također milijarder. 

Rivalstvo između libanonskih političkih stranaka glavni je uzrok poteškoća u formiranju vlasti u toj bliskoistočnoj državi. 

Mikati je u petak rekao da se nada zaustaviti kolaps svoje države i vratiti joj blagostanje. 

Situaciju u zemlji prozvao je „teškom“, pa naglasio da država više nema sredstava za subvencije i da svi moraju „stegnuti remen“.