NACIONALNO JEDINSTVO

Libanon: Hariri vodi prijelaznu vladu

13.01.2011 u 13:10

Bionic
Reading

Libanonski predsjednik Michel Sleimane zadužio je u četvrtak libanonskog premijera Saada Haririja da vodi prijelaznu vladu nakon što je odlaskom 11 ministara pala njegova vlada nacionalnog jedinstva

'Budući da je vlada izgubila više od trećine članova, njegova visost zahvaljuje predsjedniku vlade i ministrima i traži od vlade da nastavi voditi tekuće poslove u očekivanju formiranja nove vlade', stoji u priopćenju predsjedništva.

Nesuglasice oko istrage ubojstva Haririjevog oca, bivšeg sunitskog premijera Libanona Rafika al-Haririja, paralizirale su libanonsku 'vladu jedinstva'. Šijitski Hezbolah i saveznici srušili su je povlačanjem 11 ministara, jer odbijaju sud pod okriljem UN-a koji bi, kako se očekuje, trebao optužiti šijitsku skupinu za ubojstvo Rafika al-Haririja 2005. godine.

Sleimane treba obaviti konzultacije s parlamentarnim skupinama radi imenovanja novog premijera.

Vlada od 30 ministara je pala jer je više od trećine ministara dalo ostavke. Hariri se u trenutku objave ostavke 11 ministara Hezbolaha nalazio u Washingtonu u posjetu Baracku Obami. U četvrtak će se u Parizu sastati s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem

Europska unija u četvrtak je pozvala da se razgovorima pronađe rješenje za krizu vlade u Libanonu.

'Pozivamo sve političke sudionike da konstruktivno rade na pronalaženju rješenja situacije nastale padom vlade Saada Haririja', stoji u priopćenju EU.

Izrael pozorno prati razvoj krize vlade u Libanonu. 'To je unutrašnji problem Libanona, ali mi pozorno pratimo što se zbiva. Izrael se protivi svakoj eskalaciji na našoj sjevernoj granici s Libanonom', rekao je jedan neimenovani izraelski dužnosnik.

Tisuće izraelskih vojnika na granici s Libanonom nalaze se u stanju pripravnosti, rekao je jedan visoki izraelski dužnosnik. Izraelske vlasti strahuju da bi politička nestabilnost u Libanonu mogla izazvati novi sukob na libanonsko-izraelskoj granici.

Glavni tajnik Arapske lige Amr Musa također je u četvrtak upozorio da bi se libanonska politička kriza mogla pogoršati, zbog čega je pozvao sve involvirane strane na mirnu suradnju kako bi pronašli rješenje koje će zadovoljiti pravdu.

'Sud bi trebao biti iznad politike', rekao je Musa i istaknuo, 'dogodio se zločin i taj zločin treba istražiti i kazniti počinitelje.'