SIGURNOSNI RAZLOZI

LHC se gasi na godinu dana!

10.03.2010 u 12:35

Bionic
Reading

Veliki hadronski sudarač (Large Hadron Collider ili samo LHC) bit će ugašen pri kraju 2011. godine te će izvan pogona biti gotovo godinu dana, doznaje BBC News

Direktor LHC-a dr. Steve Myers kao razlog neočekivanog jednogodišnjeg gašenja najvećeg i najjačeg ubrzivača čestica na svijetu navodi 'sigurnosne razloge'.

Zbog tog će zastoja u radu LHC-a znanstvenici čekati dvije dodatne godine da bi taj golemi uređaj ostvario svoj puni potencijal. Konkretno, s obzirom da se rad LHC-a bazira na sudaranju snopova protona koji rotiraju po golemom prstenu u suprotnim smjerovima, to znači da će maksimalne energije sudara protona u LHC-u biti dostignute čak dvije godine kasnije nego što se to očekivalo.

Golemi ubrzivač čestica, smješten na granici Francuske i Švicarske, prvi put je pušten u pogon u rujnu 2008, ali je nakon samo desetak dana zaustavljen zbog električnog problema na sustavu za hlađenje tunela dugog 27 kilometara koji se nalazi stotinu metara ispod zemlje. Popravci su trajali gotovo godinu dana te je potkraj 2009. LHC konačno pušten u pogon.

Kako javlja BBC, krajem ožujka LHC je trebao postići rekordne energije sudara protona, i to na nevjerojatnih 7 TeV (teraelektronvolti).