SULUDA PRIČA IZ SIKIREVACA

Leže na vodocrpilištu a vodu piju iz bunara koji presušuju

10.05.2012 u 16:42

Bionic
Reading

Stotinjak mještana Sikirevaca okupilo se na današnjem mirnom prosvjedu u središtu tog općinskog središta u istočnom dijelu brodskog Posavlja. Oni su tom prilikom iskazali svoje nezadovoljstvo činjenicom da se oko tisuću kućanstava ove općine vodom opskrbljuje iz privatnih bunara koji sve češće presušuju, iako zapravo leže na vodocrpilištu. Uputili su zahtjev nadležnim institucijama i ministarstvu o načinu korištenja regionalnog vodovoda istočne Slavonije te vodocrpilišta Sikirevci.

'Nekad ima vode, nekad nema. Zar smo mi građani drugog reda, pa da ne možemo piti normalnu i zdravu pitku vodu? Stanovnici svih okolnih mjesta imaju vodu, a mi ne, iako smo mi na neki način domaćini', žale se Sikirevčani.

Građani su potpisali i peticiju s 900 potpisa u kojoj zahtijevaju da se prekine s eksploatacijom vode dok se ne dobije uporabna dozvola i steknu svi zakonski uvjeti za puštanje u rad vodocrpilišta. Traže i da im se odmah omogući besplatno priključenje na vodovodnu mrežu i kanalizaciju, kako im je i obećano, te da se u njihovu mjestu hitno osnuje tvrtka za gospodarenje vodocrpilištem.

'Novoizgrađeni regionalni vodovod istočne Slavonije opskrbljuje se vodom s vodocrpilišta Sikirevci, iako ono još nema ni uporabnu dozvolu. Vodocrpilište je, naime, još uvijek u probnom pogonu, a razlog je, navodno, to što još nije izgrađena pristupna cesta', tvrdi općinski načelnik Ivan Benaković. Ukoliko se njihovim zahtjevima ne udovolji, Sikirevčani su spremni i za radikalnije poteze.

Stjepan Rakitić u ime prosvjednika najavio je tako mogućnost prisilnog zatvaranja vodovoda, kao krajnje mjere kojom žele skrenuti pozornost javnosti za svoj problem.

'Radije ćemo preuzeti odgovornost za zatvaranje vodovoda nego da nam stanovništvo bude žedno', poručio je Rakitić i dodao kako je rok za ispunjenje njihovih zahtjeva najviše dva mjeseca.