NORVEŠKA

'Lex Breivik' za više sigurnosti u psihijatrijskim ustanovama

11.05.2012 u 19:53

Bionic
Reading

Norveška je u petak predložila amandmane zakona kojim bi se trebala povećati sigurnost u psihijatrijskim ustanovama, a mediji su taj prijedlog nazvali 'lex Breivik' s obzirom na mentalno zdravlje počinitelja napada od 22. srpnja kojemu se upravo sudi

'Zakon danas ne pravi razliku između razina sigurnosti', izjavila je ministrica zdravstva Anne-Grete Stroem-Erichsen u priopćenju.

'To podrazumijeva previše opasnosti od bijega, otmice i teškog nasilja nad pacijentima i osobljem zdravstvenih institucija gdje posebno opasni pacijenti borave. Vlada želi ispraviti te nedostatke', dodala je ona.

Pokrenuta prije nekoliko godina, rasprava o amandmanima ubrzana je kako bi se oni mogli provesti prije nego što krajem lipnja završi suđenje Andersu Behringu Breiviku, optuženom za smrt 77 osoba 22. srpnja u Norveškoj.

Nazvan u medijima 'lex Breivik', prijedlog predstavljen u petak otvara mogućnost postroženih pregleda pacijenata, ograničenja i nadzora njihovih odnosa s vanjskim svijetom ili onemogućavanja posjetitelja da unose nepoželjne predmete.