ZA IZBORE SPREMNI

Lesar predstavio Hrvatske laburiste

15.03.2010 u 13:59

Bionic
Reading

Novoosnovani Hrvatski laburisti - stranka rada predstavljeni su danas na konferenciji za novinare, a njihov predsjednik, nezavisni saborski zastupnik Dragutin Lesar, istaknuo da će predstavljati sve koji žive od vlastitog rada

Naveo je da je razlog osnutka stranke nezadovoljstvo stanjem u Hrvatskoj, društvom u cjelini i vladinom politikom te nedostatkom kvalitetne alternative. Upozorio je da se ljudi danas u Hrvatskoj boje otkaza, neisplate plaća, siromaštva, korupcije, drugačijeg političkog mišljenja i opasnosti da bi mogli još nešto izgubiti. Prijeti im neisplata božićnica, regresa, troškova prijevoza, uvedeni su novi porezi i povišena stopa PDV-a. Stoga želimo ljudima ponuditi izlaz iz apatije i beznađa i nadu da mogu mijenjati postojeće stanje, naglasio je Lesar.

Ustvrdio je da je Hrvatska uništena neoliberalizmom i premrežena korupcijom, ugroženi su egzistencija i dostojanstvo radnika, a profit jedini kriterij. Nismo u sukobu s kapitalom dok ne ugrožava naše interese, rekao je Lesar, upozorivši na opasnost rasprodaje preostalog nacionalnog bogatstva i potpunog gubitka suvereniteta. Europsku uniju vidi kao sredstvo za ostvarenje boljitka, a ne cilj.

Također je rekao da ne žele gubiti snagu podjelama na lijeve i desne, već se žele koncentrirati na borbu protiv pljačke, korupcije i nepotizma. Prije izbora neće koalirati ni s kime, a nakon izbora 'ne u vlast pod svaku cijenu i ne u vlast sa svakim', poručio je Lesar.

Odgovarajući na novinarski upit, Lesar je rekao da očekuje izbore iduće godine.

Upitan o mogućoj suradnji sa SDP-om, odgovorio je da ga oni podsjećaju na njegov seksualni život - 'konstruktivno suzdržani'.

Na novinarsku tvrdnju da je predsjednik Josipović, kojem su iskazali potporu, u svom gospodarskom vijeću okupio predstavnike krupnog kapitala, Lesar je rekao da je to ubrzo korigirano osnivanjem vijeća za socijalno partnerstvo te će u konačnici, kako očekuje, ta dva tijela prerasti u jedno.

Stranka je osnovana 27. veljače. Trenutno ima povjerenike i članove u 13 županija, a većina ih ranije nije bila politički angažirana, kazao je Lesar, napominjući da članom stranke, prema statutu, ne može biti nitko osuđen za korupciju, gospodarski i organizirani kriminal.

Konferenciji je nazočilo i devet članova Predsjedništva stranke, među kojima suosnivač i bivši saborski zastupnik Nikola Vuljanić i potpredsjednik stranke Josip Vdović.