OŠTRA OPOZICIJA

Lesar i Srb opalili po memorandumu sa Slovenijom

08.03.2013 u 13:21

Bionic
Reading

Oko parafiranja memoranduma sa Slovenijom oglasili su se predsjednici Hrvatskih laburista i HSP-a Dragutin Lesar i Daniel Srb. Lesar upozorava da je za uvrštavanje pitanja Ljubljanske banke u sukcesijski paket potrebna suglasnost svih država sljednica bivše Jugoslavije,a a Srb poručuje kako je hrvatska diplomacija doživjela poraz

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar pozvao je danas premijera Zorana Milanovića da odgovori što će biti ako samo jedan od sedam partnera u sukcesijskom postupku ne pristane da pitanje dugovanja Ljubljanske banke bude sukcesijsko pitanje.

'BiH je prije osam godina odbila prijedlog da Ljubljanska banka bude sukcesijsko pitanje, a koliko sam upoznat ni Kosovo na to ne pristaje', naglasio je Lesar komentirajući na konferenciji za novinare jučer parafiran memorandum o Ljubljanskoj banci između Hrvatske i Slovenije.

Nešto ne može biti sukcesijsko pitanje ako se, kako je rekao, svi sudionici sukcesije s tim ne usuglase. Multilateralna sukcesija, po njegovom mišljenju nije moguća, a za bilateralnu sukcesiju, kako je istaknuo, nikad nije čuo

Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je u Osijeku kako je memorandum Hrvatske i Slovenije o razumijevanju oko Ljubljanske banke katastrofa i veliki poraz hrvatske diplomacije i Vlade, jer su svi slovenski zahtjevi ispunjeni, a niti jedan hrvatski.

Očito je hrvatska strana samo stvarala dojam da se pregovara i da će se pregovorima nešto uspjeti osigurati, a osiguralo se nije ništa, jer je zaključak pregovora identičan početnim slovenskim stajalištima, rekao je Srb na konferenciji za novinare.

Ocijenio je kako se dogovor sa Slovenijom u medijima prikazivao kao rješavanje blokade ratifikacije pristupnog ugovora, a da se od početka znalo kako će Slovenci potpuno iskoristiti priliku da anuliraju problem duga Ljubljanske banke kroz ucjenu prihvaćanjem hrvatskog pristupnog ugovora s EU u slovenskom Parlamentu.

Izgubili smo sve što se izgubiti moglo. Ostaje pitanje zašto smo bili maltretirani višetjednom predstavom o pregovaranju, tajnim sporazumima, jer se nekoliko tjedana stvarao dojam da hrvatska Vlada neće popustiti iako je od početka bilo jasno da će se upravo to dogoditi, poručio je Srb.