ZBOG KAROLINE VIDOVIĆ KRIŠTO

Leković: Skandale u HND-u vide oni koji ih nastoje proizvesti

11.07.2015 u 17:19

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković reagirao je u subotu na ocjene nekih medija vezano za najavljenu konferencije za novinare o pravomoćnoj sudskoj presudi po tužbi novinarke Karoline Vidović Krišto protiv udruge Zagreb Pride, a koje je HND suorganizator, istaknuvši kako je to izmišljeni medijski "skandalu" kojim se HND-u i njemu osobno imputira pristranost

Dio medija neprofesionalno je i zlonamjerno reagirao na najavu da će HND biti suorganizator konferencije za novinare na kojoj će se problematizirati odluka Županijskog suda u Osijeku, kojom je utvrđeno da je udruga Zagreb Pride tekstom 'Izbori za Homofoba i Homofrenda 2013. godine', objavljenim na mrežnim stranicama udruge, povrijedila dostojanstvo, čast i ugled novinarke Krišto, te joj je dužna isplatiti neimovinsku štetu u iznosu od 30 tisuća kuna, plus zatezne kamate i odvjetničke troškove, navodi Leković u priopćenju.

Na konferenciji za novinare u HND-u u ponedjeljak 13. srpnja, će se odluka suda problematizirati u kontekstu 'sužavanja prostora slobode govora, cenzure medija i urušavanja sustava zaštite ljudskih prava', ustvrdio je.

Uz predstavnike Zagreb Pride-a i još nekoliko udruga, na konferenciji će kao predsjednik HND-a govoriti i Leković te odvjetnica Vesna Alaburić, priznata stručnjakinja u oblasti medijskog prava, koji će se osvrnuti na profesionalni/novinarski i pravni aspekt slučaja, dodaje se u priopćenju iz HND-a.

Referirajući se na članak objavljen u petak na novinskom portalo direktno.hr pod naslovom 'Novi skandal u HND-u: organiziraju pressicu protiv nepodobnog člana', Leković je istaknuo kako je riječ o neutemeljenim optužbama na HND za napade na svoju članicu, 'i to zbog toga što je 'nepodobna'.

'Iako ne znaju što ćemo nas dvoje govoriti, HND i ja osobno u dijelu medija smo optuženi da napadamo svoju članicu Katarinu Vidović Krišto i to zbog toga što je 'nepodobna', kazao je.

'Time pokušavaju postići dojam da brane novinarsku profesiju i novinarku Karolinu Vidović Krišto od zapravo nepostojećih napada HND-a i mene osobno', dodao je Leković.

Napomenuo je kako je u dva i pol mjeseca na čelu HND-a barem desetak puta u intervjuima i izjavama ponovio svoj osobni i stav HND-a da je otkaz na HTV-u 'nama navodno nepodobnoj' Vidović Krišto, te nakon toga Hloverki Novak Srzić i Elizabeti Gojan, 'onako kako je obrazložen, apsolutno neutemeljen'.

'Toliko o 'nepodobnosti', istaknuo je Leković.

Novinarka Karolina Vidović Krišto dobila je u siječnju na HRT-u izvanradni otkaz ugovora o radu zbog 'osobito teške povrede radne obveze' vrijeđanjem glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, nakon što je 22. prosinca e-poštom na 82 adrese novinara i kreativnog osoblja HRT-a uputila poruku čiji je u naslov glasio 'u Novoj godini Etički kodeks, Opća pravila i Glavni ravnatelj koji poštuje ljudska prava i demokraciju'.

'U Statutu HND-a jasno piše (članak 7) da su, između ostalih, temeljni zadaci HND-a: ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja; promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima; čuvanje ugleda i dostojanstva profesije', ističe Leković u priopćenju.

'Nigdje u statutu HND-a ne piše da predsjednik i Udruga trebaju šutjeti o moguće spornim slučajevima i izbjegavati raspravu ukoliko je na bilo koji način u te slučajeve uključena neka članica ili član HND-a', istaknuo je predsjednik HND-a.

Leković je poručio da, kao predsjednik HND-a, neće dopustiti podjelu na one koji su članovi HND-a i one koji to nisu, niti podržavati 'zabijanje glave u pijesak' i 'netalasanje' kao oblik (ne)djelovanja.