VEĆ SUTRA IZBOR

Leko šef Sabora, Dragica Zgrebec potpredsjednica!

09.10.2012 u 14:20

Bionic
Reading

Već sutra na početku sjednice Sabora zastupnici bi trebali izabrati novog predsjednika parlamenta. SDP je odlučio da će na to mjesto predložiti dosadašnjeg obnašatelja dužnosti predsjednika Sabora Josipa Leku, dok bi njega na potpredsjedničkom mjestu u Saboru trebala zamijeniti SDP-ovka Dragica Zgrebec

Nova kadrovska rješenja nakon jutrošnje sjednice SDP-ovog Kluba zastupnika novinarima je potvrdio njegov predsjednik Igor Dragovan. 'Klub SDP-a donio je odluku da ćemo sutra s koalicijskim partnerima kao novog predsjednika predložiti Josipa Leku. Isto tako sutra ćemo predložiti Dragicu Zgrebec za potpredsjednicu', kazao je Dragovan nakon sjednice Kluba zastupnika.

Takva odluka nije bila iznenađenje s obzirom da se Leko i prilikom konstituiranja Sabora spominjao kao jedan od pretendenata na funkciju predsjednika parlamenta. Leko je jedan od SDP-ovskih veterana - u stranci je od samog osnivanja, a bio je i blizak prijatelj pokojnog predsjednika SDP-a Ivice Račana. Od 1991. do 2000. bio je poslovni direktor SDP-a, a u Sabor je prvi put sjeo 2000. Ulaskom u Sabor odmah zajeda na čelno mjesto Odbora za zakonodavstvo, a u 12 godina saborskog staža obnašao je funkcije potpredsjednika Sabora, predsjednika i potpredsjednika Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, bio član Odbora za zakonodavstvo i Odbora za pravosuđe, član Državnog sudbenog vijeća, ali i predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Među svojim kolegama zastupnicima slovi kao vrlo odgovoran, ozbiljan i miran čovjek, a visoko mišljenje o njemu imaju ne samo njegovi kolege iz vladajuće koalicije, nego i zastupnici oporbe.

Još dulji staž u Saboru ima buduća potpredsjednica parlamenta Dragica Zgrebec, koja je prvi put izabrana u Sabor 1995. Ta diplomirana ekonomistica u saborskoj je karijeri obavljala funkciju predsjednice i potpredsjednice Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu, a u prošlom sazivu bila je i predsjednica Odbora za poljoprivredu. Upravo zbog toga njeno se ime nakon pobjede Kukuriku koalicije vezivalo i uz vođenje Ministarstva poljoprivrede. Javnost je pamti i kao šeficu saborskog istražnog povjerenstva za INA-u.

Odlaskom Leke na čelno mjesto Sabora SDP će morati popuniti njegovo dosadašnje mjesto kao predsjednika Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav. Ni u tom slučaju nije bilo iznenađenja za poznavatelje saborskog života i rada, pogotovo kada se u obzir uzeo broj pravnika (op.a. uobičajeno je da na čelu Odbora za Ustav sjedi pravnik) u SDP-ovoj saborskoj kvoti.

'S obzirom da nije uobičajeno to da čelni čovjek Sabora vodi taj odbor, zaključeno je da će iz kvote SDP-a na mjesto predsjednika Odbora za Ustav biti postavljen Peđa Grbin', kazao je Dragovan

Peđa Grbin novopečeni je SDP-ov zastupnik. S pune 33 godine u Saboru je dosad obnašao funkcije člana Odbora za zakonodavstvo, Odbora za pravosuđe i člana Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, a kao jedan od rijetkih pravnika u SDP-ovom redovima bio je logičan izbor za novog predsjednika Odbora za Ustav. Posljednjih mjeseci sve češće ga se spominje kao SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Pule na lokalnim izborima 2013. Službenu odluku o tome socijaldemokrati još nisu donijeli, no Grbin ne skriva da ima takve ambicije.

S obzirom da je prilikom konstituiranja Sabora između stranaka vladajuće koalicije, ali i oporbe, dogovoreno da će predsjednik Sabora, jedan potpredsjednik Sabora i predsjednik Odbora za Ustav doći iz SDP-ove kvote, očekuje se da će predložena trojka sutra jednoglasno biti izabrana na nove funkcije.


Na sjednici Kluba SDP-a još je bilo riječi i o povratku Marije Lugarić u Sabor, što je ona već jutros potvrdila za tportal

'S obzirom da je pokojni Boris Šprem osvojio izvorni mandat, najvjerojatnije će se kolegica Marija Lugarić vratiti u saborske klupe jer je ona vrlo dobra i odlična zastupnica. Mislim da se treba vratiti nazad u tim. To nema veze sa situacijom u Ministarstvu obrazovanja, nego je njen povratak uvjetovan okolnostima', rekao je Dragovan, pojasnivši da SDP više nije imao nikoga izabranog na listi u II. izbornoj jedinici te se stoga u Sabor morao vratiti netko tko je otišao na funkciju u izvršnu vlast.

Međutim u Sabor se mogao vratiti i Darko Ledinski, trenutno na funkciji zamjenika ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić. Predsjednik SDP-ovog kluba nije pretjerano objašnjavao zašto se u Sabor ne vraća Ledinski, kazavši samo da je 'donesena odluka da se u Sabor vrati Marija Lugarić'.

Novinari su pitali Dragovana i je li na sjednici bilo riječi o događajima u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta vezano uz Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

'Danas to nije bio predmet rasprave. Nismo razgovarali o tome. Ja osobno mislim da treba razgovarati i mislim da će se taj zakon vrlo brzo naći u proceduri', zaključio je Dragovan.