PREDSJEDNIK SABORA PORUČIO MLADIMA

Leko: Financijska i bankarska vlast uplela se nažalost u demokraciju

20.05.2015 u 12:05

Bionic
Reading

'Demokracija je naš svijet, naša odluka i budućnost', poručio je u srijedu predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko studentima prava koji u organizaciji hrvatskog ogranka Europske udruge studenata prava sudjeluju u projektu Simulirani parlament

Svrha projekta Simulirani parlament je upoznati studente sa zakonodavnim postupkom u Saboru, poticati toleranciju, pluralizam, retoričke sposobnosti i političku svijest. U projektu sudjeluje više od sto studenata sa svih pravnih fakulteta u Hrvatskoj, a na simuliranoj saborskoj sjednici studenti će raspravljati o Zakonu o udomiteljstvu.

Predsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo što su studenti pokazali zanimanje za rad Sabora i za hrvatsku demokraciju koja, kako kaže, 'podrazumijeva odgovornost svih u društvu'.

Studente je podsjetio da po Ustavu i načelima demokracije, vlast proizilazi i pripada građanima, da je u Hrvatskoj podijeljena na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu.

U modernim demokratskim državama, tvrdi Leko, nažalost se javlja i četvrta vlast koja je jača od te tri, a radi se o financijskoj i bankarskoj vlasti.

Važno je da vlasti međusobno surađuju i da se međusobno kontroliraju, rekao je Leko, primjetivši da je to lako napisati, ali teško provesti, posebno ako građani nemaju svijest koja je njihova uloga u demokaraciji.

Predsjednik Sabora drži da hrvatsko društvo u demokratskom smislu napreduje vrlo značajno i dobrim koracima, da u toj edukaciji sudjeluje i Sabor koji kroz projekte simuliranog parlamenta svim uzrastima, od osnovnoškolaca do studenata, omogućuje da uče o donošenju odluka.