NEODGOVARAJUĆI TERMIN

Lech Walesa odbio susret s Obamom

27.05.2011 u 15:15

Bionic
Reading

Lech Walesa, legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom režimu, šef nezavisnih sindikata Solidarnost, bivši predsjednik Poljske i dobitnik Nobelove nagrade za mir, odbio je susret s američkim predsjednikom Barackom Obamom koji će danas i sutra boraviti u Varšavi

'Ovaj put neću uspjeti reći predsjedniku supersile ono što mu imam reći. Neću se sresti s njim. Ne odgovara mi (termin)', rekao je Walesa i dodao da je njegov raspored u cijelosti ispunjen.

Domaćin Baracka Obame, predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski i premijer Donald Tusk htjeli su da se Obama u subotu susretne s glavnim akterima obaranja komunističkog režima u Poljskoj, među kojima ključno mjesto ima upravo Walesa.

'Očekujem da bi taj susret bio samo doprinos fotografiranju', rekao je Walesa.

'Vjerujem da ću jednog dana sresti Obamu, ali ne ovaj put', kazao je, dodajući da Obami želi sve najbolje, jer je on 'nositelj nade za Poljsku, Europu i svijet'.

Walesa u subotu putuje u Italiju, u skladu s ranijim planovima.

Prema navodima medija, Walesa je očekivao osobni poziv američkog predsjednika.

Barack Obama danas stiže u Poljsku, gdje će sudjelovati na radnoj večeri s državnicima okupljenim na 17. summitu predsjednika država srednje Europe. U Varšavi tim povodom boravi i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.