izbori u francuskoj

[FOTO] Le Pen priznala poraz i pozvala na parlamentarne izbore u lipnju

24.04.2022 u 20:58

Bionic
Reading

Kandidatkinja krajnje desnice za francusku predsjednicu Marine Le Pen u nedjelju je priznala poraz od Emmanuela Macrona i u govoru naglasila važnost parlamentarnih izbora u lipnju, a čestitke pobjedniku stižu iz Europske unije i od hrvatskog premijera.

Televizija France 24 objavila je da je prema prvim projekcijama Macron osvojio 58,2 a Le Pen 41,8 posto glasova.

Kandidatkinja desnice potom je u svom govoru rekla da će Macronova vladavina idućih pet godina opet „dovoditi do novih podjela“ te da će on „uništiti Francusku i njezine institucije“.

Le Pen je naglasila važnost nadolazećih parlamentarnih izbora u lipnju na kojima treba spriječiti Macronovu stranku da stekne većinu u Nacionalnoj skupštini.

Lijevi kandidat Jean-Luc Mélenchon, treći u prvom krugu izbora, također je naglasio važnost parlamentarnih izbora, kazavši kako je Macron izabran s vrlo malim brojem glasova.

Mélenchon vjeruje da njegova stranka na izborima u lipnju može postati važan treći igrač s velikim utjecajem na francusku politiku.

  • +2
Marine Le Pen priznala poraz Izvor: Profimedia / Autor: Christophe ARCHAMBAULT / AFP / Profimedia

Čestitke Macronu

Macronu je pobjedu odmah čestitala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, poručivši na Twitteru da će „zajedno unaprjeđivati Francusku i Europu“.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na istoj je društvenoj mreži napisao „Bravo Emmanuel“.

„U ovom turbulentnom periodu trebamo čvrstu Europu i Francusku totalno predanu suverenijoj i strateški snažnijoj Europskoj uniji“, dodao je Michel, a prenosi Reuters.

Macronu je na Twitteru čestitao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

"To je dobra vijest za Francusku, za Europu i za hrvatsko-francusko strateško partnerstvo i nastavak jačanja naših bilateralnih odnosa", napisao je Plenković.