DRAGIČEVIĆ OŠTETIO PRORAČUN

Lažnom adresom 'podebljao' otpremninu

26.09.2010 u 08:45

Bionic
Reading

Bivši direktor Ine Tomislav Dragičević ne samo da je od te naftne kompanije proljetos dobio rekordnu otpremninu u Hrvatskoj, vrtoglavih 6,8 milijuna kuna, i ostao raditi kao član Uprave, nego je, prijavivši fiktivno prebivalište, na toj otpremnini uspio uštedjeti još oko 200.000 kuna

Odnosno, za toliko je oštetio zagrebački gradski proračun. Tomislav Dragičević živi u Zagrebu, u Rockfellerovoj 57, u kojem se prirez obračunava na dohodak, u što spada i otpremnina, po 18 posto, (najveći je u Hrvatskoj), no prebivalište mu je prijavljeno u općini Pušća, u Dubravi Pušćanskoj, Mladina 24, gdje mu se nalazi vikendica, a u toj općini prirez je tek 10 posto.

Dragičević, prema informacijama Večernjeg lista, u Pušći ima prijavljeno prebivalište od 29. listopada 2004. godine iako cijelo vrijeme živi u Rockfellerovoj ulici, u kući pokojne punice Savke Dabčević Kučar. To su novinarima potvrdili i susjedi u Dubravi Pušćanskoj, koji kažu da je vikendica prazna i da Dragičević ondje povremeno dolazi. Nedaleko od Dragičevićeve vikendice u Dubravi Pušćanskoj vikendica je bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, zahvaljujući čijem se političkom pokroviteljstvu i prijateljstvu Dragičević na čelu Ine uspio održati čak devet godina.

Dragičević je zbog lažnog prebivališta i nižeg prireza uštedio i na plaći, ne samo na otpremnini. Navodno i sada, kada je član Uprave Ine, i to navodno na ugovor o djelu, prima bruto plaću od čak 146.000 kuna, što je oko 76.000 kuna neto.

Tako Dragičeviću zbog manjeg prireza mjesečno ostaje gotovo 4000 kuna više nego da mu je prebivalište prijavljeno na stvarnoj adresi u Zagrebu i da plaća prirez od 18 posto, što je godišnje nemalih 48.000 kuna.

Iznos Dragičevićeve aktualne plaće te otpremnine zapanjuje kada se zna da je tu naftnu kompaniju 2008. godine, kada je bio predsjednik Uprave, doveo do gubitka od čak 1,1 milijardu kuna. Na taj se gubitak nadovezao i velik porezni dug državi, čak dvije milijarde kuna, koji je Ina uspjela podmiriti uz pomoć kredita koji joj je dao MOL.